Робърт Евънс Снодграс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Робърт Евънс Снодграс
Robert Evans Snodgrass
американски ентомолог
Роден
Починал

Националностамериканец
Учил вСтанфордски университет
Научна дейност
ОбластЕнтомология
Робърт Евънс Снодграс в Общомедия

Робърт Евънс Снодграс (5 юли 18754 септември 1962)[1] е американски ентомолог и художник с множество приноси в областта на морфологията, анатомията, еволюцията и метаморфозата на членестоногите.

Написва множество публикации и няколко книги, най-значимата от които – „The principles of insect morphology“, 1935 („Основи на морфологията на насекомите“) остава актуална и до днес.[1] Снодграс е известен и с чудесните си илюстрации, с които сам допълва своите научни текстове.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Р. Е. Снодграс е роден в Сейнт Луис, щата Мисури, където честите му посещения на местния зоопарк запалват интереса му към зоологията.[2] През 1883 година се премества със семейството си в градчето Уетмор, Канзас, където започва работа като самоук препаратор. По това време се интересува от птици и желае да стане орнитолог.

През 1890 година семейство Снодграс отново се премества, този път в Онтарио, Калифорния. Нанасят се в ранчо с площ 81 декара, където отглеждат портокали, сливи и грозде.[2] Там 15-годишният Снодграс започва да учи в методистко училище и изучава латински, гръцки, немски, френски, химия, физика и рисуване, но не и биология, тъй като тя учела за отхвърляната от религията еволюция. Снодграс сам започва да чете трудове на Дарвин, Хъксли и Спенсър, заради което бива обявен за еретик. Започва да се увлича по анатомията и да прави дисекции на множество гръбначни и безгръбначни животни.

През 1895 година постъпва в Станфордския университет, където изучава зоология, ембриология, сравнителна анатомия на гръбначните. Тъй като смята, че гръбначните са достатъчно добре изучени и не предлагат възможности за нови открития, записва като допълнителен курс и ентомология. Заради интереса на Снодграс към птиците, неговият преподавател го насочва да изучава въшките по птиците (Mallophaga), и така написва първите си научни публикации.

След като се дипломира през 1901 година, Снодграс сменя няколко длъжности като ентомолог. Работи и като като художник на свободна практика в Ню Йорк, продава картини на фермери в Индиана.[3] Накрая, през 1917 г., се установява трайно в Бюрото по ентомология към Министерството на земеделието на САЩ. Преподава в Университета в Мериленд в периода 1924 – 1947. През това време написва повече от 80 публикации и става известен с опита си в областта на морфологията на насекомите.[1]

Книги[редактиране | редактиране на кода]

Книги от Снодграс, с препратки към пълния текст на някои от тях:

Илюстрации[редактиране | редактиране на кода]

Няколко негови илюстрации:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Capinera, John. Encyclopedia of Entomology. Springer, 2008. ISBN 9781402062421. с. 3429.
  2. а б Thurman, E. B. Robert Evans Snodgrass, insect anatomist and morphologist. // Smithsonian Miscellaneous Collections 137. 1959. с. 1 – 17.
  3. Smithsonian Institution Archives // Посетен на 12 август 2015.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]