Робърт Евънс Снодграс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Робърт Евънс Снодграс
Robert Evans Snodgrass
американски ентомолог
Роден
Починал

Националност американец
Образование Станфордски университет
Научна дейност
Област Ентомология
Робърт Евънс Снодграс в Общомедия

Робърт Евънс Снодграс (5 юли 18754 септември 1962)[1] е американски ентомолог и художник с множество приноси в областта на морфологията, анатомията, еволюцията и метаморфозата на членестоногите.

Написва множество публикации и няколко книги, най-значимата от които – „The principles of insect morphology“, 1935 („Основи на морфологията на насекомите“) остава актуална и до днес.[1] Снодграс е известен и с чудесните си илюстрации, с които сам допълва своите научни текстове.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Р. Е. Снодграс е роден в Сейнт Луис, щата Мисури, където честите му посещения на местния зоопарк запалват интереса му към зоологията.[2] През 1883 година се премества със семейството си в градчето Уетмор, Канзас, където започва работа като самоук препаратор. По това време се интересува от птици и желае да стане орнитолог.

През 1890 година семейство Снодграс отново се премества, този път в Онтарио, Калифорния. Нанасят се в ранчо с площ 81 декара, където отглеждат портокали, сливи и грозде.[2] Там 15-годишният Снодграс започва да учи в методистко училище и изучава латински, гръцки, немски, френски, химия, физика и рисуване, но не и биология, тъй като тя учела за отхвърляната от религията еволюция. Снодграс сам започва да чете трудове на Дарвин, Хъксли и Спенсър, заради което бива обявен за еретик. Започва да се увлича по анатомията и да прави дисекции на множество гръбначни и безгръбначни животни.

През 1895 година постъпва в Станфордския университет, където изучава зоология, ембриология, сравнителна анатомия на гръбначните. Тъй като смята, че гръбначните са достатъчно добре изучени и не предлагат възможности за нови открития, записва като допълнителен курс и ентомология. Заради интереса на Снодграс към птиците, неговият преподавател го насочва да изучава въшките по птиците (Mallophaga), и така написва първите си научни публикации.

След като се дипломира през 1901 година, Снодграс сменя няколко длъжности като ентомолог. Работи и като като художник на свободна практика в Ню Йорк, продава картини на фермери в Индиана.[3] Накрая, през 1917 г., се установява трайно в Бюрото по ентомология към Министерството на земеделието на САЩ. Преподава в Университета в Мериленд в периода 1924 – 1947. През това време написва повече от 80 публикации и става известен с опита си в областта на морфологията на насекомите.[1]

Книги[редактиране | редактиране на кода]

Книги от Снодграс, с препратки към пълния текст на някои от тях:

Илюстрации[редактиране | редактиране на кода]

Няколко негови илюстрации:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Capinera, John. Encyclopedia of Entomology. Springer, 2008. ISBN 9781402062421. с. 3429.
  2. а б Thurman, E. B.. Robert Evans Snodgrass, insect anatomist and morphologist.. // Smithsonian Miscellaneous Collections 137. 1959. с. 1 – 17.
  3. Smithsonian Institution Archives. // Посетен на 12 август 2015.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]