Робърт Хеър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Робърт Хеър
канадски психолог
Роден
1934 г. (82 г.)
Научна дейност
Област Психология
Образование Университет на Западен Онтарио
Работил в Университет на Британска Колумбия

Уебсайт http://www.hare.org/

Робърт Д. Хеър (английски: Robert D. Hare), награден с орден на Канада (р. Калгари, Алберта, Канада, 1934), е изследовател в областта на криминалната психология.

Той създава Въпросник за психопатия (Psychopathy Checklist, PCL) и Въпросник за психопатия - осъвременена версия (Psychopathy Checklist Revised, PCL-R), които се използват, за да изследват случаи на психопатия и са също така полезни при предвиждането на възможността за насилствено поведение. Хеър съветва Центъра на ФБР по въпросите за отвличания на деца и серийните убийства, както и консултира различни британски и северноамерикански затвори.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Хеър завършва докторантура по експериментална психология в Университета на Западен Онтарио (1963). Той е емеритус професор на Университета на Британска Колумбия, към изследователския център по психопатология и психофизиология [1].

Хеър прекарва над 35 години, изучавайки психопатията и създава както PCL-R, така и негови производни Въпросник за психопатия - екранираща версия (Psychopathy Checklist: Screening Version, PCL:SV), Сканиране за псиопатия (P-Scan), Въпросник за психопатия - версия за младежи (Psychopathy Checklist: Youth Version, PCL:YV) и устройство за екраниране на антисоциален процес (Antisocial Process Screening Device, APSD). Той е също така съавтор на „Ръководство за програма за лечение на психопатия“ (Guidelines for a Psychopathy Treatment Program). Неговият PCL-R с доказаната му надеждност и валидност е използван в целия свят като стандартен инструмент на изследователи и клиницисти. PCL-R и PCL:SV са силни пособия за предвиждане на рецидивизъм, насилие и отговор на терапевтичната интервенция. те играят важна роля в най-новите инструменти, изследващи риска за насилие.

Книгата на Хеър „Змии в костюми: когато психопатите ходят на работа“ (Snakes in Suits: When Psychopaths Go to Work) от 2006 г., в съавторство с Пол Бабиак (Paul Babiak), е изследване на разрива и дезинтеграцията, причинена от влизането на психопати на работното място.

Удостоен е с Член на Ордена на Канада на 30 декември 2010 г.

Противоречия[редактиране | редактиране на кода]

През 2010 г. Хеър заплашва със съдебно действие, свързано с изследване по критична психология, което според него представя в погрешна светлина възгледите му. В крайна сметка изследването е публикувано 3 години по-късно [2].

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Psychopathy: Theory and Research (Психопатия. Теория и изследвания) (1970) ISBN 978-0471351474
  • Without Conscience: The Disturbing World of the Psychopaths Among Us (Без съзнание. Обезпокояващият свят на психопатите сред нас) (1993, приздадена 1999) ISBN 978-0671732615
  • Snakes in Suits: When Psychopaths Go to Work (Змии в костюми: когато психопатите ходят на работа) (2006), с Пол Бабиак

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Психопати в костюми, БиБиСи
  2. Academic Battle Delays Publication by 3 Years

Виж още[редактиране | редактиране на кода]