Робърт Ърскин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Роберт Ърскин
шотландски учен и американски топограф
Роден: 1735 г.
Починал: 1780 г. (45 г.)
Рингууд, Ню Джърси

Полковник Робърт Ърскин (1735 – 1780) е шотландски изобретател и по-късно американски офицер в континенталната армия по време на Американската война за независимост, назначен на поста „Географ и Сървейър Дженеръл (главен географ и топограф) на континенталната армия” през 1777[1].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Шотландия и като изобретател и хидравличен инженер бил известен още в родината си.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Ърскин завършва Единбургския университет и като завършва започва не особено успешен бизнес. Увлича го изобретателството на различни помпи и експериментира с авангардните за времето си хидравлични системи. Той е буден гражданин и постепенно придобива отлична репутация измежду съгражданите си. През 1771 година е избран за член на академичното Кралско общество, престижната титла в научните среди на Великобритания.

Първи стъпки в Америка[редактиране | редактиране на кода]

През 1771 собствениците на металургична компания близо до Рингууд (англ. Ringwood), Ню Джърси, канят Ърскин да замени Питър Хейсънклевър като главен инженер, след като разхитителното поведение на Хейсънклевър, почти банкрутира компанията. Ърскин незабавно се заема да възвърне изгодността на предприятието. Независимо от успешното му начало, опитите му били прекъснати от началото на Американската война за независимост.

Начело на организирано опълчение[редактиране | редактиране на кода]

Ърскин симпатизира на каузата на американските колонисти, но се тревожи да не загуби всичките си работници в армията. Той ги организира в опълчение и е назначен за капитан през август 1775 г. След началото на войната сред бунтовниците се поражда загриженост, че британските военни кораби ще използват река Хъдсън, за да атакуват северните укрепления и отделят Нова Англия от останалите колонии. Ърскин като опитен инженер, проектира няколко речни барикади с форма на тетраедър, т.нар. фризийски кон (фр.: Chevaux-de-Frise), за да запази горното течение на реката от настъплението на военни кораби.

Военна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Резиденцията на Ърскин в Рингууд, Ню Джърси.

След като се запознават и преценява качествата му, Джордж Вашингтон го назначава на поста Главен географ и топограф на континенталната армия през 1777 г. След назначаването му Ърскин изработва 275 карти, обхващащи северния сектор на военните действия. Неговите карти на региона, показващи пътища, сгради и други топографски подробности, са били много полезни на генерал Вашингтон и днес представляват историческа ценност. Много от тези карти могат да се намерят в колекцията Ърскин Де Уит (англ. Erskine DeWitt Collection) на историческото общество на Ню Йорк (англ. New-York Historical Society)[2][1].

Доставка на боеприпаси[редактиране | редактиране на кода]

Успоредно с военната си кариера Ърскин продължава да ръководи експлоатацията на металургичната компания и предоставя амуниции и материали на армията на Вашингтон.

Кончина[редактиране | редактиране на кода]

По време на картографска експедиция Ърскин настива тежко и в резултат на развитата от него пневмония умира на 2 октомври 1780. Той е погребан в парка на имението Рингууд в Ню Джърси. На него е кръстено езерото Ърскин в Рингууд, Ню Джърси.

Външни връзки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Department of the Geographer to the Army, 1777-1783. // Посетен на 2010-11-07.
  2. New York Historical Society. // Посетен на 2010-11-07.