Роджър Бейкън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Роджър Бейкън
Roger Bacon
английски философ

Роден
около 1214 г.
Починал
около 1294 г. (80 г.)
Философия
Регион Западна философия
Роджър Бейкън в Общомедия

Роджър Бейкън (на английски Roger Bacon) е английски философ и алхимик и един от най-известните францисканци на своето време. Добре запознат с арабската философска и научна литература, той става един от първите привърженици на съвременния научен метод в Западния свят. Бейкън е един от първите теолози и философи, преоткрили и приели схващанията на Аристотел. Като резултат от това научно-експерименталния метод доминира над църковната схоластика.

Роджър Бейкън е обучаван в логиката и природната философия в Оксфорд и след 1247 става независим учен с интерес към езиците и научно-експерименталните проблеми. Това намира отражение в научните му трудове за теория на езика, латинска граматика, лингвистика, семиотика.

Интересът на Бейкън към езиците му помага до 1267 да се запознае за редки гръцки и моравидски трудове по светлинна оптика. Античните трактати на Аристотел за метафизиката са вече познати на не толкова догматичните тогава ислямски научни среди и вече са коментирани от Авицена и Авероес. Въз основа на това Бейкън реагира на новооткритите за Западния свят данни като излага всичко в собствен труд за експерименталния метод в оптиката - "Perspectiva".

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за