Роджър Бейкън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Роджър Бейкън
Roger Bacon
английски философ

Роден
около 1220 г.
Починал
около 1292 г. (72 г.)
Оксфорд, Англия

Религиякатолицизъм
Учил вОксфордски университет
Философия
РегионЗападна философия
ЕпохаСредновековна философия
ШколаСхоластика
Интереситеология, естествена философия
Идеиекспериментална наука
ПовлиянИбн ал-Хайтам, Робърт Гросетест, Уилм от Шърууд
ПовлиялФренсис Бейкън, Томас Хобс
Роджър Бейкън в Общомедия

Роджър Бейкън (на английски: Roger Bacon) е английски философ и алхимик, сред най-известните францисканци на своето време.

Добре запознат с арабската философска и научна литература, той става един от първите привърженици на съвременния научен метод в Западния свят. Бейкън е един от първите теолози и философи, преоткрили и приели схващанията на Аристотел. Като резултат от това научно-експерименталния метод доминира над църковната схоластика.

Роджър Бейкън е обучаван в логиката и природната философия в Оксфорд и след 1247 става независим учен с интерес към езиците и научно-експерименталните проблеми. Това намира отражение в научните му трудове за теория на езика, латинска граматика, лингвистика, семиотика.

Интересът на Бейкън към езиците му помага до 1267 да се запознае за редки гръцки и моравидски трудове по светлинна оптика. Античните трактати на Аристотел за метафизиката са вече познати на не толкова догматичните тогава ислямски научни среди и вече са коментирани от Авицена и Авероес. Въз основа на това Бейкън реагира на новооткритите за Западния свят данни като излага всичко в собствен труд за експерименталния метод в оптиката – Perspectiva.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за