Род (божество)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Род.

Род
Sylenkoite representation of Rod.png
Характеристики
Описание божество в славянската митология

Род (още Див, Дий; във Веда Словена – Дий, Диа) е източнославянско божество.

Особености[редактиране | редактиране на кода]

Род е съпруг на богинята на съзиданието и плодородието Жива и баща на богините на живота Рожденици. Почти във всички източници той се споменава в тяхното обкръжение.

История[редактиране | редактиране на кода]

В славянското езичество Див (Род) е едно от най-старите божества, унаследено от древната индоевропейска религия. Богът прародител и съзидател Dyaus (Дейвос, Дйевос, Дивс) е почитан още от пра-индоевропейците и неговият образ се е запазил у всички индоевропейски народи: у славяните Див, у гърците Дйевс (по-късно Зевс), у италийците Диус Питер (по-късно Юпитер), у иранците и индийците Дева, у балтите Дивас, Дивос и т.н.

За бог Род се говори в средновековни източници като „О вдъхновении святого духа“, „Слово об Идолах“, „Слово Исайи пророка“, „Chronicon Slavorum“ и др. В документа „Въпросы Кирика“ се споменава: „Аже се Роду и Рожанице крають хлебы и сиры и мед...“. В „Слово св. Григория“ е написано: „Извыкоша елени класти требы Атремиду и Артемиде, рекше Роду и Роженице, тации же егуптяне. Також и до словен доиде се слов, и ти начаша требы класть Роду и Рожаницам...“

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Тази статия се основава на материал от Вечния Славянски Огън, използван с разрешение от Огнеслав.