Роза Боньор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Роза Боньор
André Adolphe-Eugène Disdéri (French - (Rosa Bonheur) - Google Art Project.jpg
Родена
Починала
25 май 1899 г. (77 г.)
Погребана Пер Лашез, Париж, Франция
Кариера в изкуството
Известни творби Оран в Ниверн
Подпис Signaturerosabonheur.png
Роза Боньор в Общомедия
Роза Боньор с бик, от Едуар Луи Дюбюф (1857)

Роза Боньор (на френски: Rosa Bonheur) е френска художничка анималистка и натуралистка. Една от най-известните художнички на XIX век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роза Боньор произхожда от семейство на художници. Родена е на 16 март 1822 г. в Бордо, Франция. Тя е най-голямото дете от четирите деца на художника Реймонд Боньор и жена му Софи. Тя учи рисуване при баща си и се специализира рано в рисуването на животни, като се концентрира специално в рисуването на коне и говеда. През 1829 г. семейството се премества да живее в Париж, а през 1833 г. умира майката на Роза. По желание на баща си посещава пансион за момичета, но още през 1835 г. е освободена от него като не подлежаща на възпитание. След това работи в ателието при баща си и копира в Лувъра картини на Никола Пусен, Салватор Роза и нидерландския художник Паулус Потер.[1]Тя изучава анатомия на животните в кланицата в Париж и Националния ветеринарен институт, където се запознава с ветеринарите и зоолози Етиен Жофроа Сент-Илер и неговия син Изидор Жофруа Сент-Илер.

Още през 1841 г. Роза Боньор участва в Парижкия салон. През 1848 г. тя показва своя картина и получава медал. През 1848 г. получава медал за картината си „Волове и бикове в Кантал“. (на френски: Boeufs et taureaux, race du Cantal). Това отваря възможността да получи държавна поръчка за картината си Оран в Ниверн, картина, която е изложена в музея Орсе. Изключително известна става с картината си Пазар на коне. Картината с размери 244,5 × 506,7 см е завършена през 1855 г и е най-известната картина на художничката. Първоначално е показвана в двореца Уиндзор от кралица Виктория. Картината е закупена от търговецът на картини Ernest Gambart, а по-късно е закупена от Корнелиус Вандербилт, който я подарява на Музей на изкуството „Метрополитън“.

Умира на 25 май 1899 г. в Томери, Франция.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]