Розита Еленова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Розита Еленова
българска актриса
Родена
Розита Стойчева Михайлова
4 март 1964 г. (60 г.)

Националност България
Работилаактриса, режисьор
Актьорска кариера
Активност1982 -
Семейство
СъпругДимитър Еленов

Розита Михайлова Еленова е българска актриса, режисьор, експерт по медии и култура.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Розита Стойчева Михайлова Еленова е родена на 4 март 1964 г. в Бургас, в семейството на Стойчо и Надежда Михайлови. Завършва средното си образование в родния си град – в ЕСПУ „Св. св. Кирил и Методий“. В Бургас прави и първите си стъпки в актьорското поприще в новосъздадената детска театрална студия на Димитър Еленов към Бургаския драматичен театър заедно с Рени Врангова, Светлана Янчева, Деляна Хаджиянкова и Димитър Рачков.

Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ (1982 – 1986 г.) в класа на проф. Надежда Сейкова и проф. Елена Баева.

Има магистърска степен по специалност Публични комуникации на Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (2003 – 2006 г.).

Кариера в театъра[редактиране | редактиране на кода]

Работи 15 години като актриса в Бургаския драматичен театър „Адриана Будевска“ и Драматичния театър – Пловдив. Сред най-известните ѝ роли са:

Кариера в медиите и връзките с обществеността[редактиране | редактиране на кода]

От 2000 – 2005 г. води ежедневно авторско предаване за култура – „Звездите спят, ние не“ в кабелна телевизия, на което е автор, редактор и водещ. Работи като специалист Връзки с обществеността в няколко големи корпорации[1], директор „Връзки с обществеността и протокол“ в Министерство на транспорта и съобщенията през 2009 г. и на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ най-голямото държавно предприятие – 2010 – 2015 г. Носител на Голямата награда в категория Кризисен ПР и награда за проект с най-голямо медийно отразяване през 2011 г. Член е на Съюза на артистите в България, Съюза на българските журналисти, Българско дружество за връзки с общественосттаи Асоциацията на комуникационните директори През 2016 – 2022 г. е член на Съвета за електронни медии[2] от парламентарната квота. Съпруга на режисьора Димитър Еленов от 1995 г. до смъртта му през 2020 г. Сестра на рекламиста, политик и инфлуенсър Теодор Михайлов. През 2022 г. е кандидат депутат в листите на Продължаваме промяната за 2-ри и 23-и МИР[3].

От 28.22024 със заповед на министъра на културата е назначена за член на УС на Национален фонд Култура.

Творческа и преподавателска дейност[редактиране | редактиране на кода]

Автор и режисьор на документалния филм „Свободен, по-свободен, Димитър“, посветен на актьора, режисьор и педагог Димитър Еленов. Лентата е в копродукция с Българска национална телевизияи с подкрепата на Фонд „Култура“ и Община Бургас[4]. Автор и издател на сборника със същото заглавие[5].

Понастощем е преподавател в детска актьорска студия и директор на „ДИМИТЪР ЕЛЕНОВ фондация“. Създател е на ежегодния летен фестивал WORKSHOP ЕЛЕНОВ, който се провежда на сцена „Кабана“ и „Топлоцентрала“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]