Розоцветни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Розоцветни
Illustration Rosa majalis0.jpg
Rosa bracteata.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
(без ранг): Rosids Розиди
разред: Rosales Розоцветни
Научно наименование
Уикивидове Rosales
Bercht., 1820[1][2]
Семейства

Вижте текста.

розоцветни в Общомедия

Розоцветните (Rosales) е разред двусемеделни растения.[3] В съвременните таксономични системи, базирани на генетични данни, като APG II (2003), разредът включва девет семейства, като класификацията е значително променена, в сравнение с традиционни системи, като тази на Кронкуист (1981). В Rosales са включени всички представители на предишния разред Urticales, а много семейства са прекласифицирани в други разреди.

Много от представителите на разред Розоцветни се използват от хората за храна, билки, дървесина или за украса. Разредът включва дървета, храсти (глог, майски сняг, къпина, малина и други) и тревисти (ягода, омайниче, очиболец). Повечето от дърветата са листопадни (слива, череша, дюля, праскова, мушмула), но има и вечнозелени (лавровишня). Цветовете са ароматни, съдържат нектар и се опрашват от насекоми.

Семейства[редактиране | редактиране на кода]

Разред Розоцветни (Rosales)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. указано в: An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG III
  2. указано в: A phylogenetic classification of the land plants to accompany APG III, страница: 124
  3. Проучване на видовете растения и земеделски култури (doc). // Сдружение „България в Европа“, Проект BG 2004/016 – 785.01.01.01 – 04. Посетен на 14 март 2014.