Роксолани

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Битки със сарматите, 117 г.
Детайл от Траяновата колона
Роксоланите в Дакия по време на Адриан (117-138)

Роксоланите (алански: ruxs alan - "светъл алан", на латински: Roxolani, на гръцки: Ροξολάνοι, от иранското Raochshna - бял, светъл, сияещ) са сарматско племе, което около 50 г.сл.НЕ населява земите западно от Дон в степите на днешна Украйна.

Роксоланите са чести съюзници или противници на Боспорското царство.

От 1 век сл.н.е. роксоланите живеят северно от Дунав. От 62 г. сл.н.е. нападат многократно римската провинция Мизия, като през зимата 69 г. навлизат в Империята с 9000 бойци и унищожават един цял римски легион. По време на дакийските войни на Траян роксоланите са в съюз с даките.

Според държавния римски документ Notitia Dignitatum след 3 век роксоланите и други сармати са заселени в цялата Римска империя. Назовават се 18 сарматски селища, разположени в Галия и Италия. Като федерати роксоланите изпращат тежка конница от катафракти за военна служба в римските войски. Много сармати получават така римско гражданство. Роксоланите по-късно се съюзяват с хуните и постепенно са интегрирани в новопоявилите се след разпадането на Римската империя раннофеодални държави.

Топография и хронология на разселването на аланите[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]