Ролф Цинкернагел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ролф Цинкернагел
Rolf Zinkernagel
швейцарски имунолог
Ролф Цинкернагел през 2011 г.
Ролф Цинкернагел през 2011 г.

Роден
6 януари 1944 г. (80 г.)

Националност Швейцария
Учил вБазелски университет
Научна дейност
Областимунология
Работил вЦюрихски университет
НаградиНобелова награда Нобелова (1996) Член на Ордена на Австралия Медал „За заслуги“ на Германия

Подпис
Ролф Цинкернагел в Общомедия

Ролф Мартин Цинкернагел (на немски: Rolf Zinkernagel) е швейцарски лекар и експериментален имунолог, носител на Нобелова награда за медицина през 1996 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ролф Цинкернагел е роден на 6 януари 1944 г. в Риен, кантон Базел Щат, Швейцария. През 1970 г. завършва с магистърска степен по медицина Университета на Базел. Специализира в Австралийския национален университет в Канбера, където през 1975 г. получава докторска степен. От 1976 до 1979 г. е професор в Изследователския институт „Скрипс“ в Ла Хоя, Калифорния. След това работи в Цюрихския университет до 1992 г. От 1993 г. до пенсионирането си през 2008 г. работи в Института по експериментална имунология към Университетската болница в Цюрих.

През 1981 г. е удостоен с наградата „Клойота“, през 1987 г. с наградата „Уилям Б. Колей“ на Изследователския институт на рака и през 1995 г. наградата за медицина „Алберт Ласкер“.

През 1996 г., заедно с австралиеца Питър Дохърти, е удостоен с Нобелова награда за медицина за описването на механизма, по който лимфоцитите откриват и унищожават клетки, заразени с вируси.

Член е на Консултативния съвет на Изследователския институт на рака, Националната академия на науките, и е научен сътрудник към Австралийската академия на науките от 1996 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Rolf M. Zinkernagel в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​