Романови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Герб на рода Романови

Романови е управляваща династия и фамилия на руските царе и императори в Царство Русия и Руската империя от 14 март 1613 (от Михаил Романов) до 17 юли 1918, когато болшевиките избиват целия род на последния руски император и цар Николай II, за да се унищожи символа, и за да не може да се възстанови при неблагоприятен развой на Октомврийската революция руското самодържавие.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Произходът на династията и фамилията е легендарен и според двете водещи версии идва или от Тевтонския орден в Прусия в началото на 14 век или от Новгородските граждани Романовци.

Юбилейна рубла – триста години Романови на власт в Русия (1913)

Първите достоверни исторически сведения свързват Романови с Андрей Кобила – болярин в двора на московския княз Иван Калита.

Възход[редактиране | редактиране на кода]

Възходът на рода към властта в Москва тръгва от брака на Анастасия Романовна с Иван Грозни, сключен по настояване на бабата на младия първи цар Анна Якшич.

Първият Романов избран за цар е Михаил, а след него за трети всеруски (московски) патриарх под името Филарет също е избран представител на Романови, което спомага династията и фамилията да се свързват в исторически контекст с излизането на Русия от т.нар. смутно време.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Генеалогично дърво на управлявалата Русия династия Романови – в картинки, портрети и снимки

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]