Роман на годината (Северна Македония)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Роман на годината
Присъждана за награда за най-добър роман, публикуван в Северна Македония
От Фондация за насърчаване и популяризиране на културните ценности „Славко Яневски“
Държава  Северна Македония
Парично
възнаграждение
плакет и 150 000 денара
Връчена за първи път 1999 г.

„Роман на годината“ (на македонска литературна норма: Роман на годината) е престижна годишна литературна награда, присъждана първоначално от „Утрински вестник“, а след това от Фондацията за насърчаване и популяризиране на културните ценности „Славко Яневски“, за най-добър роман, публикуван в Северна Македония.

История[редактиране | редактиране на кода]

Наградата е учредена през 1999 г. от вестник „Утрински вестник“ след приватизацията му. Номинират се книги написани и публикувани на македонски литературен език в периода от 15 декември предходната година до 15 декември на текущата година. Представят се до 15 януари на следващата година.

Наградата се решава от петчленно жури, което е съставено от известни литературни фигури и представител на редакционния съвет на вестника. Обявява се най-късно до 15 март следващата година.

Наградата представлява плакет и парична награда в размер на 150 000 денара.

След затварянето на вестника през 2017 г., състезанието е обявено и наградата започва да се дава от Фондацията за насърчаване и популяризиране на културните ценности „Славко Яневски“ (на името на писателя Славко Яневски), която е създадена през ноември 2017 г. от няколко опитни журналисти и редактори от бившия „Утрински вестник“.

Носители на наградата[редактиране | редактиране на кода]

Наградени от „Утрински весник“[редактиране | редактиране на кода]

Наградени от Фондация „Славко Яневски“[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Роман на годината (награда на Утрински весник)“ в Уикипедия на македонски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
     Портал „Македония“         Портал „Македония          Портал „Литература“         Портал „Литература