Росица Кирова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Росица Любенова Кирова
български политик
Родена
1 януари 1970 г. (1970-01-01) (52 г.)

Учила вВеликотърновски университет, Технически университет (София)
Народен представител в:
XLV НС   XLVI НС   XLVII НС   
Семейство
Деца2

Росица Любенова Кирова е български общественик и политик. Представлява Видин в XLV, XLVI и XLVII народно събрание. Заместник-председател е на 46-я и 47-я парламент на България.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Росица Кирова е родена на 1 януари 1970 година във Видин, България. Завършва гимназия с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ с пълно отличие[източник? (Поискан преди 91 дни)]. Получава магистърска степен по филология от Великотърновския университет. Специализант на Технически университет по „Маркетинг и бизнес“, специалност "Мениджмънт.

Професионалното й развитие е свързано с управление в частния бизнес. Била е председател на Съвета на директорите на „Дунавски драгажен флот Видин“ АД.[1]

Влиза в политиката, за да съдейства за реализацията на важни инфраструктурни проекти за Северозападна България. В резултат на нейната активна обществена реакция се ускорява началото на строителството на пътя Видин-София и подготовката на процедурите за изграждане на ново ърасе на пътя Монтана – София с тунел под Петрохан[2].

[източник? (Поискан преди 91 дни)]

Росица Кирова е била четири мандата общински съветник на Видин, избирана от от гражданските квоти на листите на НДСВ и ГЕРБ, а в последния й мандат като представител на гражданска коалиция.

Била е кандидат за кмет на града, с най-висок резултат сред 11 кандидата от различни политически партии, стигнала до балотаж, на изборите през 2015 година. Създател е на гражданското обединение „Единни за Промяна“.[3]

През 2017-та година тя инициира и оглавява протестни действия във връзка с необходимостта от магистрален път Видин-София и тунел под Петрохан. В резултат на преговорите с правителството, на 7 март 2018 г., Министерският съвет взема решение, което дава рамка и времеви хоризонт за изпълнението на исканията на протестиращите.

От 2018 г до момента, активно упражнява граждански контрол[4] и участва в ускоряване процедурите, както за изграждането на новия път, така и за подготовката и реализирането на прединвестиционното проучване и анализите за участъка Монтана – София с тунел под Петрохан.

През 2020 г. е сред основателите на партията на Слави ТрифоновИма такъв народ“. Няколко месеца по-късно, след като се среща с премиера Бойко Борисов, членството ѝ бива прекратено.[5] Поканена е от лидера на ГЕРБ да бъде водач на листата на коалиция „ГЕРБ-СДС“ във Видин за парламентарните избори през април 2021.[6]

Избирана е три пъти за народен представител със силно доверие и широка подкрепа.

На 14 ноември 2021 г. Росица Кирова постигна за листата на коалиция ГЕРБ-СДС един от най-високите резултати за страната в изборите за депутати за XLVII народно събрание[7]. За трети пореден път е избрана за народен представител от област Видин.

През същата година Росица Кирова започва активна дейност за развитието на минералните извори за здравен туризъм. Организира дискусии в Народното събрание [8] и в област Видин с участието на депутати, експерти, представители на местната власт и на бизнеса. В резултат, община Видин възлага проектирането на три сондажа и следва издаването на разрешения за сондиране.

През ноември 2021 г. учредява стипендии за талантливи ученици „Изследователи на знанието“. Първите стипендианти получиха наградите си на 24 май 2022 г.

През лятото на 2021 г. започва широка обществена дискусия и поставя началото на програма за справяне на проблема с липсата на кадри в здравеопазването. В инициативата се включват Русенският университет „Ангел Кънчев“ и болницата във Видин МБАЛ „Света Петка“. Програмата предвижда финансово и организационно подпомагане на младежи от региона, които желаят да получат медицинско образование в направление "Здравни грижи" да практикуват и да се включат към екипа на видинската болница. През юни 2022 г. първите младежи подписаха договори за началото на своето обучение в „Медицински специалности“. Двама от тях получиха стипендии от Росица Кирова за целия срок на обучението им.

Източници[редактиране | редактиране на кода]