Росица Кирова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Росица Любенова Кирова
български политик

Родена

Образование Великотърновски университет, Технически университет (София)
Народен представител в:
XLV НС   XLVI НС   XLVII НС   
Семейство
Деца Никол Кирова
Любен Бишков

Росица Любенова Кирова е бизнесдама, българска общественичка и политик, народен представител в 45-ото Народно събрание. Заместник-председател на 46-ото Народно събрание и 47-ото Народно събрание.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Росица Кирова е родена на 1 януари 1970 година във Видин, България. Завършва гимназия с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“. Получава магистърска степен по филология от Великотърновския университет. Специализант на Технически университет по „Маркетинг и бизнес“.

Дългогодишна бизнесдама, тя е част от съвета на директорите на „Дунавски драгажен флот Видин“ АД.[1]

Росица Кирова е била два мандата общински съветник на Видин, избирана от листите на НДСВ и ГЕРБ. Била е кандидат за кмет на града, стигнала до балотаж, на изборите през 2015 година. Създател е на гражданското обединение „Единни за Промяна“.[2]

През 2020 г. е сред основателите на партията на Слави ТрифоновИма такъв народ“. Няколко месеца по-късно, след като се среща с премиера Бойко Борисов, членството ѝ бива прекратено.[3] Поканена е от лидера на ГЕРБ да бъде водач на листата на коалиция „ГЕРБ-СДС“ във Видин за парламентарните избори през април 2021.[4] Избрана е за депутат в 45-ото Народно събрание.[5]

Водач на листата от гражданската квота на коалиция „ГЕРБ-СДС“ във Видин за парламентарните избори през юли 2021. Избрана е за депутат в 46-ото Народно събрание.

На 14 ноември 2021 г. Росица Кирова постигна за листата на коалиция ГЕРБ-СДС един от най-високите резултати за страната в изборите за депутати за 47-то Народно събрание. За трети пореден път е избрана за народен представител от област Видин.

Източници[редактиране | редактиране на кода]