Рослински параклис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Рослинският параклис

Рослинският параклис (на англ: Rosslyn Chapel) е църква от 15-ти век в селцето Рослин (съвременно изписване: Roslin), Мидлоудиан, Шотландия, първоначално наречен „Колежански параклис на Свети Матей“ (Collegiate Chapel of St. Matthew). Църквата е проектирана от Уилям Сенклер от рода Сенклер, шотландски благородници, произлизащи от нормански рицари и, според легендата, свързани с ордена на Тамплиерите. Строежът на църквата започва през 1440 г. и е официално завършен през 1486 г.

Параклисът представлява едва малка част от замисления кръстовиден паметник. Строежът е спрян през 1484 г. след смъртта на Сенклер, който е погребан в основите на параклиса.

Някои изследователи смятат параклиса за едно от възможните места, където е укрит Свещеният Граал. Това е упоменато и в романа на Дан БраунШифърът на Леонардо“.

Напоследък се правят проучвания от ентусиазирани последователи на легендата за Граала. С помощта на скенери, рентгенови снимки и ултразвук те се опитват веднъж завинаги да открият истината за този мит.