Ростислав Йовчев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ростислав Йовчев
български пианист
Роден
Починал
26 май 2021 г. (59 г.)
Музикална кариера
Стилкласическа музика
Инструментипиано
Семейство

Уебсайтrostislavyovchev.blogspot.com

Ростислав Йовчев е български пианист, педагог и професор в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. От 2008 г. той е и ръководител на катедра „Пиано“ към Теоретико-композиторски и диригентски факултет в НМА.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ростислав Йовчев е роден в София през 1961 г. Започва обучението си по пиано на 6-годишна възраст, а негов първи учител е Маргарита Хлебарова. След това музикалната му дарба продължава своето развитие в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София под опитното ръководство на Людмила Стоянова, а първият му успех на голямата сцена идва през 1980 г., когато става лауреат на Националния конкурс „Светослав Обретенов“ в Провадия. В следващите години Ростислав Йовчев се утвърждава като един от ярките апологети на творчеството на българските композитори, както класици, така и на съвременните автори. През 1984 г. завършва Държавна музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в класа по пиано на проф. Атанас Куртев, след което – и неговия двугодишен майсторски клас.

През 1992/93 г., Ростислав Йовчев прави специализация в Кралската консерватория в Брюксел в областта на клавирния концерт, камерната музика и акомпанимент на соловата песен.

Като солов и камерен изпълнител Ростислав Йовчев активно концертира в цяла Европа, а също така в Южна Корея и Тунис. Участва в някои от най-престижните музикални фестивали в България като: „Салон на изкуствата“, „Софийски музикални седмици“, „Варненско лято“, „Надежди, таланти, майстори“, „Дни на музиката в Балабановата къща“ и „Аполония“, както и на престижния фестивал „Музикалният октомври в Картаген“ – Тунис. Реализира записи за радио София, Варшава, Берлин и Сарагоса. Води редица майсторски класове в България, Румъния, Турция, Италия, Великобритания, Южна Корея, Тунис и Съединените щати.

В периода 2002 – 2004 г., Ростислав Йовчев е преподавател по пиано във Висшия музикален институт в гр. Сус (Тунис).

Бил е в клавирното жури на националните конкурси „Светослав Обретенов“, „Класика и съвременност“, „Лист-Барток“, „Андрей Стоянов“, „Велики учители“ и други. Носител е и на приза „Кристална лира“ за 2011 г. в двете категории „Инструменталисти“ и „Музикална критика“.

Стиловият репертоар на Ростислав Йовчев е с изключително широк диапазон – от предкласическата до съвременната музика. Една от ярките характеристики на концертите му е тяхната тематична насоченост, посветена на конкретни автори или музикални епохи. Програмите му често включват рядко изпълнявани творби на известни или по-малко познати композитори, както и премиери на нови произведения, много от които са посветени на него. Той е и един от малцината български изпълнители, осъществили интегрално изпълнение на клавирните концерти на Бетовен на българска сцена. Това става в периода 2006 – 2008, а сценични партньори на Ростислав Йовчев са музикантите от Шуменска филхармония.

Проф. д-р Ростислав Йовчев е и дългогодишен преподавател по пиано в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, а между 2008 и 2020 г. е и завеждащ катедрата по пиано в Теоретичния факултет.

Конкурси и награждавания[редактиране | редактиране на кода]

Ростислав Йовчев е лауреат на редица български и международни конкурси, както следва:[1]

През 2011 г. Съюзът на българските музикални и танцови дейци присъжда на Йовчев наградата „Кристална лира“ в категориите „Инструменталисти“ и „Музикална критика“. Институцията го награждава и със „Златна лира“ още същата година.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Проф. д-р Ростислав Йовчев Архив на оригинала от 2015-10-13 в Wayback Machine., сайт на Национална музикална академия

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]