Ротативка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ротативна машина

Ротативката[1] (ротативна машина или разговорнослот машина[2]) е машина, използвана широко в хазартните игри. Днес почти не се срещат казина, които да не предлагат този вид забавление. Характеризират се с три или повече макари, на които са изобразени по няколко различни картинки. При игра се завъртат и в съотвествие с получената комбинация се генерира печалба. Ако не се е паднала комбинация, сумата бива изгубена.[3]

В днешно време механичните ротативки са заменени с електронни такива.

Технология[редактиране | редактиране на кода]

Машини за видеоигри[редактиране | редактиране на кода]

При видеослот машините не се използват механични барабани, а графични барабани на компютърен дисплей.[4][5] Тъй като няма механични ограничения за конструкцията на слот машините, игрите често използват минимум пет барабана и могат да използват нестандартни подредби. Това значително разширява броя на възможностите: на един барабан на машина може да има 50 или повече символа, което дава шансдо 300 милиона към 1 срещу - достатъчно дори за спечелване на най-големия джакпот. Благодарение на сайтовете за слот машини вече можете да играете слот игри онлайн[6].

Барабани[редактиране | редактиране на кода]

В миналото всички слот машини са използвали въртящи се механични барабани за показване и определяне на резултатите. Въпреки че оригиналната слот машина е с пет барабана, по-простите и надеждни машини с три барабана бързо се превръщат в стандарт.[7]

Проблемът с машините с три барабана е, че броят на комбинациите е само кубичен - в оригиналната слот машина с три физически барабана и 10 символа на всеки барабан имаше само 103 = 1000 възможни комбинации.[8] Това ограничаваше възможността на производителя да предлага големи джакпоти, тъй като вероятността дори за най-редкия случай беше 0,1 %.

Генератори на случайни числа[редактиране | редактиране на кода]

Всички съвременни автомати са проектирани с помощта на генератори на псевдослучайни числа ("PRNGS"), които непрекъснато генерират поредица от симулирани случайни числа със скорост стотици или може би хиляди в секунда.[9][10] Веднага щом се натисне бутонът "Play" (Възпроизвеждане), за определяне на резултата се използва най-новото случайно число. Това означава, че резултатът се променя в зависимост от това кога точно е стартирана играта. Частица от секундата по-рано или по-късно и резултатът ще бъде различен.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ротативка – определение в тълковния речник.
  2. Милков, Тихомир. 10 интересни факта за слот машинките, които ще ви изненадат // 10te.bg. 2021-03-09.
  3. fruit machine // Oxford Learner's Dictionaries. (на английски)
  4. 25 Facts About Slot machines // www.factsnippet.com. Посетен на 3 октомври 2023 г.
  5. Video Slot Machines vs. Mechanical Reels! // www.worldpressrelease.org. Посетен на 3 октомври 2023 г.
  6. слот сайтове // Архивиран от оригинала на 2023-05-30. Посетен на 2023-10-29.
  7. Online Slot Machines - Beginners' Guide // www.bestnewbingosites.co.uk. Посетен на 3 октомври 2023 г.
  8. How to Play Slot Machines // entertainment.howstuffworks.com. Посетен на 3 октомври 2023 г.
  9. Pseudorandom Number Generators // www.researchgate.net. Посетен на 3 октомври 2023 г.
  10. Tricks with Pseudorandom Number Generators // theartofmachinery.com. Посетен на 3 октомври 2023 г.