Ротвайлер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ротвейлер
Rottweiler.jpg
Ротвайлер
Характеристики
Ръст Мъжки: 61 – 68 см,
Женски: 56 – 63 см
Тегло Мъжки: ~50 кг
Женски: ~42 кг
Произход
Страна Flag of Germany.svg Германия
Класификация МФК
Група 2
Секция 2
Номер на стандарт 147
Ротвейлер в Общомедия

Ротвайлер е порода кучета. Няма точна информация за родината на ротвайлера, според някои източници произходът му датира още от Римската империя. Използван е като домашно и овчарско куче[1]. Според други родината му е Германия. По време на Първата и Втората световни войни е използван като стражево куче.

Външен вид[редактиране | редактиране на кода]

погледнат отпред

В спокойно, неподвижно състояние набитата му фигура излъчва сила, ловкост и издръжливост. Средно едро, масивно куче, което се отличава със средно голяма глава, силно изразен стоп.

  • Носна гъба: черно оцветени носна гъба и устни
  • Зъби:ножицовидна захапка на челюстите, силни и в пълен брой 42 зъба. Захапката му е най-силна сред другите кучета.
  • Очи:тъмнокафяви, средно големи, бадемовидни очи
  • Уши: малки, високо поставени висящи уши. Има мощна, здрава шия.
  • Крайниците: са прави и успоредно поставени, масивни, с релефна, силно развита мускулатура. Лапите са големи и овални, със здрави, сводести пръсти.
  • Опашка:В спокойно състояние права, естествено висяща, нито високо, нито ниско поставена. Същата не се купира, съгласно забрана в Закона за защита на животните.
  • Космена покривка: космената покривка е къса и гъста, съставена от груби, плътно прилягащи косми. Кожата е дебела, но еластична. При отглеждане на кучето при ниски температури се развива плътно подкосмие, предпазващо от влага и студ. Окраската е черна, с червено-кафяви, рязко отграничени рисунъци (по краката, предната част на шията и гърдите, долната част на муцуната и над веждите и по крайниците).

Характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Появата му издава самобитност, поведението му е самоуверено и смело, ротвайлерът има много стабилна, уравновесена нервна система, не се бои от по-едри противници, влиза в единоборство и се бори с настървение. Има здрава захапка и силен боен дух. Използва се като полицейско куче и като надежден и предан домашен пазач.

Ротвайлерите са забранени в някои американски щати и европейски страни [2].

Както други едри породи ротвайлерът е предразположен към тазобедрена дисплазия и стомашна дилатация и синдром на волвулус (превъртане на стомаха).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ruzich, Cheri. History.... // Посетен на 26 декември 2008. (на английски)
  2. За песовете и бесовете на хората