Рудолф Андерсън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Рудолф Андерсън
пилот от на военновъздушните сили на САЩ
Rudolf Anderson.jpg
Роден
Починал

Националност  САЩ
Военна служба
Звание майор
Години 1948–1962
Род войски Военновъздушни сили на САЩ
Войни Корейска война
Кубинска ракетна криза
Отличия Кръст на Военнонъздушните сили, САЩ Пилотски кръст за храброст, САЩ Пурпурно сърце, САЩ
Рудолф Андерсън в Общомедия

Рудолф Андерсън-младши (15 септември 1927 г. – 27 октомври 1962 г.) е пилот от на военновъздушните сили на САЩ. Той е първият човек, получил Кръста на военновъздушните сили (САЩ). Андерсън загива, когато неговият разузнавателен самолет Lockheed U-2 е бил свален по време на Карибската криза.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Андерсън е роден на 15 септември 1927 г. в Грийнвил, Южна Каролина, САЩ. В младежките си години е бил бойскаут с ранг на Scout Eagle брой отряд 19. През 1948 г. завършва университета „Клермон“.[1] погребан в Грийнвил [6 ноември в Memorial Woodlawn парк. [2]

На 27 октомври 1962 г. майор Андерсън излита на U-2A (сериен номер 56 – 6676) от авиобазата „Маккой“, в Орландо, и е ударен от съветски SAM -75 в близост до град Банс в Куба.

Андерсън загива, когато шрапнел от експлодиралата бойна глава пронизал компенсаторния му костюм, което причинило намаляване на налягането на голяма надморска височина. Смъртта на Андерсън е докладвана от генералния секретар на ООН У Тант след посещение на Куба на 31 октомври 1962 г.

По заповед на президента Кенеди майор Андерсън бил посмъртно награден с първия кръст на Военновъздушните сили – медал за отлични услуги Purple Heart и наградата Cheney.

Между 27 септември и 11 ноември 1962 г. при аварии са загинали още единадесет членове на екипажа на три разузнавателни самолета B-47 Stratojet на 55-о разузнавателно крило.[3]

Паметникът на майор Андерсън е разположен в парк „Кливланд“, в Грийнвил. Самолет F-86 Sabre е монтиран на паметника. На такъв самолет Андерсън лети по време на Корейската война.

Името на Андерсън носи ескадрилата „Арнолд“.

Развалини на самолета[редактиране | редактиране на кода]

Няколко фрагмента от самолета на майор Андерсън могат да се видят в музеите на Куба. Двигателят и част от опашката U-2 се съхраняват в Музея на революцията в Хавана. Дясното крило, част от опашката и предната площадка се намират в Музея на авиацията в Хавана.

В популярната култура[редактиране | редактиране на кода]

Смъртта на Андерсън е показана във филма „Тринадесет дни“, с Чип Естен като майор Андерсън.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Асоциация на възпитаниците на Клемсън, „Clemson Alumni: днес 2008 г.“, Harris Connect, Inc.
  2. Рудолф Андерсън от Find a Grave
  3. Lloyd, Alwyn Т., „Boeing's B-47 Stratojet“, Specialty Press, North Branch, Minnesota, 2005, ISBN 978-1-58007-071-3, страница 178.