Рудолф Шмунд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рудолф Шмунд
германски генерал

Званиегенерал от пехотата
Години на служба1914 – 1944
Служи на Германска империя
Ваймарска република
Нацистка Германия
Род войскиРайхсвер
Вермахт
КомандванияНачалник отдел „Персонал“ на германската армия
Битки/войниПърва световна война
Втора световна война
Награди Железен кръст[1]
Кръст на честта
Германски орден (посмъртно)

Дата и място на раждане
Дата и място на смърт
1 октомври 1944 г. (48 г.)
ПогребанБерлин, Федерална република Германия
Рудолф Шмунд в Общомедия

Рудолф Шмунд (на немски: Rudolf Schmundt) е германски генерал от пехотата от Вермахта.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Шмунд е роден в Мец и служи като лейтенант в германската армия по време на Първата световна война. През Втората световна война достига ранга на генерал от пехотата на 1 септември 1944 г. и става началник на отдела за персонал на германската армия.

През цялата война Рудолф Шмунд е един от многото адютанти на Адолф Хитлер[2] и заминава с Ервин Ромел в началото на 1941 г., за създаването на Африканския корпус.[3]

Шмунд е една от жертвите на неуспешния заговор от 20 юли, планиращ да убие диктатора Адолф Хитлер. Един от заговорниците, полковник Клаус фон Щауфенберг, поставя бомба в куфарче до Хитлер. Полковник Хайнц Бранд го премества зад масивния крак на масата и несъзнателно спасява живота на Хитлер, но вследствие на това губи собствения си. Тежко ранен при опита за убийство, Шмунд първоначално обещаващо се възстановява, но в крайна сметка умира от усложнения, произтичащи от раните му на 1 октомври 1944 г.

След смъртта на Шмунд, всички настоящи генерали и фелдмаршали са призовани от Хитлер да присъстват на погребението в Мемориал Танменберг в Източна Прусия. Хитлер не присъства на погребението.

Шмунд е посмъртно удостоен с Германски орден на 7 октомври 1944 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Miller, Michael D. SCHMUNDT, Rudolf // Axis Biographical Research. Архивиран от оригинала на 2009-10-27. Посетен на 27 април 2014.
  2. Adam, Wilhelm, Ruhle, Otto. With Paulus at Stalingrad. Pen and Sword Books Ltd., 2015. ISBN 9781473833869. с. 35–36.
  3. Alexander, Bevin. How Hitler Could Have Won World War II. Three Rivers Press, 2000. с. 71.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Hermann Weiß: Biographisches Lexikon zum Dritten Reich, Frankfurt, 2002, p. 411.
  • Johannes Hürter: Schmundt, Rudolf. In: Neue Deutsche Biographie (NDB). Band 23, Duncker & Humblot, Berlin 2007, p. 267.
  • Reinhard Stumpf: General der Infanterie Rudolf Schmundt; in: Gerd R. Ueberschär (Hrsg.): Hitlers militärische Elite. Vom Kriegsbeginn bis zum Weltkriegsende Bd. 2, Primus Verlag, Darmstadt 1998.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Rudolf Schmundt в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​