Румелия (област)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за цялата историческа област. За административната единица в Османската империя, вижте Румелийски еялет.

Карта на Румелия

Румелия (на турски: Rumeli, в превод „Страна на ромеите“) е исторически термин, който описва територията, която в съвремието се нарича Балкани или Балкански полуостров, по времето, когато се администрира от Османската империя.

Етимологията на името Румелия произлиза от арабското название за Източната римска империя – Рум (т.е. Рим). Първоначално седалището на управителя (с титла бейлербей) е в Пловдив, по-късно е в София, а от 1836 г. (когато провинцията обхваща само земите на Западна Македония и Албания) главен град става Битоля.

Названието Румелия временно изчезва след административните реформи през 1864 г. В съответствие с Берлинския договор е образувана автономната провинция Източна Румелия от санджаците Стара Загора, Сливен, Пловдив и (частично) Одрин през 1878 г.

В по-ново време названието Румелия се употребява само за областта Тракия. На европейския бряг на Босфора е построена крепостта Румели хисар. Тя е издигната от султан Мехмет II, за да попречи на обсадения Константинопол да се запасява по море. Името на крепостта означава именно Римска крепост.