Румен Сираков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Румен Сираков
Роден
Румен Сираков
Починал
4 март 2015 г. (73 г.)
Flag of Bulgaria.svg с. Блатешница, община Радомир, България
Стил народна музика
Професии тамбурист, композитор и педагог
Инструменти тамбура, класическа китара, кларинет, тромпет
Активност 1958 – 2015
Музикален издател Балкантон, Gega New
Свързани изпълнители Оркестър за народна музика на БНР, „Странджанска група“, „Тракийска тройка“, „Балкана“, Павел Сираков, Петко Радев, Костадин Варимезов, Стоян Величков, Михаил Маринов

Румен Сираков е един от най-изявените български изпълнители на тамбура, композитор и музикален педагог.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 1 октомври 1941 г. в село Блатешница, Радомирско, в семейството на музиканти и певци. Негов баща е прочутият шопски народен певец Павел Сираков. Учи се от народните музиканти Йордан Цветков и Рустем Трайков. През 1958 година постъпва в Ансамбъла за народни песни на Българското национално радио и за кратко време се утвърждава като солист, а учител му е Коста Колев. Записва стотици инструментални мелодии за тамбура, голяма част от които са в Златния фонд на Българското национално радио. През годините създава „Странджанска група“ (1965) с гъдуларя Михаил Маринов (1941 – 2000), кавалджията Стоян Величков (1930 – 2008) и гайдаря Костадин Варимезов (1918 – 2002), „Тракийска тройка“ (1968) с Михаил Маринов и Стоян Величков, с която записва стотици хора, съпровожда песните на именити певци, създава и свой оркестър – „Славия“ (1978). За оркестъра си пише хора. Повечето от тях са издържани в духа на шопската традиция, като например „Жочкино хоро“. През 1970-те години Румен Сираков съчетава звука на тамбурата с модерни инструменти, като акордеона и кларинета. Показателно в това отношение е неговото „Ихтиманско хоро“ с Трайчо Синапов – акордеон и Димитър Пасков – кларинет (1971). Важна част в творческата биография на Румен Сираков е приносът му за популяризиране на българската музика в чужбина. През 80-те години на миналия век Тракийската тройка и трио „Българка“ съставят група „Балкана“. С група „Балкана“, продуцирана от Джо Бойд гастролира с изключителен успех в САЩ, Европа и Австралия, изнася концерти на престижни сцени – Роял фестивал хол в Лондон, Кенеди сентър в Ню Йорк и др. Друго поле от творческия потенциал на Румен Сираков е педагогическата му работа. Той е сред първите преподаватели по тамбура с дългогодишен стаж в Двореца на децата в София. Учениците му днес са сред най-известните изпълнители на тамбура. Един от тях е Любомир Владимиров, с когото свирят в Оркестъра за народна музика. В „Брезнишка ръченица“, „Стойниното лице“ и много др. свирят заедно учител и ученик. Румен Сираков има много ученици и последователи, сред които е и тамбурджията Любомир Владимиров. През 2011 г. доц. Костадин Бураджиев издава книга за Румен Сираков, озаглавена „Тамбурата – сиромашкото пиано“.

В половинвековната си творческа дейност Румен Сираков изгражда българската тамбурашка школа. Умира на 4 март 2015 г. и е погребан в родното си село Блатешница.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Малки плочи[редактиране | редактиране на кода]

  • „Изпълнения на Румен Сираков – тамбура“ (Балкантон – ВНМ 6285)

Дългосвирещи плочи[редактиране | редактиране на кода]

  • „Павел и Румен Сиракови“ (Балкантон – ВНА 1589) (1977)

Плочи с „Тракийската тройка“[редактиране | редактиране на кода]

Малки плочи[редактиране | редактиране на кода]

  • „Изпълнения на Тракийската тройка“ (Балкантон – ВНМ 6101)

Дългосвирещи плочи[редактиране | редактиране на кода]

  • „Янка Танева“/ „Тракийската тройка“ (Балкантон – ВНА 10215)

Компактдискове[редактиране | редактиране на кода]

  • „Музикалните инструменти на България. Румен Сираков – тамбура“ (Gega New – GD 278) (2007)

Източници[редактиране | редактиране на кода]