Русалийски проход

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Русалийския проход (до 29 юни 1942 г. Проходът)[1] е планински проход (седловина) в централната част на Калоферска планина (част от Средна Стара планина, в Община Априлци, област Ловеч и Община Павел баня, област Стара Загора.

Проходът е с дължина 29,4 km, а надморската височина на седловината – 1565 m и свързва западната част на Казанлъшката котловина при село Тъжа с долината на река Видима (ляв приток на Росица( при град Априлци.

Проходът започва на 573 m н.в. в северната част на село Тъжа и като камионен път се изкачва на север по долината на река Тъжа (ляв приток на Тунджа). С множество завои и голям наклон след 22,6 km пътят достига седловината северно от хижа „Тъжа“ и връх Русалка на 1656 m н.в. От там започва спускане по северния склон на Средна Стара планина, отново като камионен път и след 6,8 km завършва на 656 m н.в. в югоизточната част на квартал „Острец“ на град Априлци. В този последен участък през прохода преминава част от третокласния Републикански път III-607 (от km 33 до km 39,8), КалоферАприлциДрашкова поляна.

Преминаването през прохода е трудно (зимата невъзможно) и може да се ползва само от автомобили с висока проходимост. На 2,5 km преди седловината, надясно се отделя камионен път за връх Триглав, а на самата седловина – наляво, камионен път за пътя за връх Ботев.

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Научноинформационен център „Българска енциклопедия“. Промени в наименованията на физикогеографските обекти в България 1878 – 2014 г. София, Книгоиздателска къща „Труд“, 2015. ISBN 978-954-398-401-5. с. 182.