Руска освободителна армия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Руска освободителна армия
Olšanské hřbitovy, Ruská osvobozenecká armáda.jpg
Масов гроб на двама генерали от РОА и 187 незнайни войници в Прага
Информация
Държава Flag of Germany (1935–1945).svgНацистка Германия
Тип пехота
Размер корпус
Битки/войни Втора световна война
Командири
Изтъкнати
командири
Flag of Russia.svgАндрей Власов
Руска освободителна армия в Общомедия

РОА е съкращение от Руска освободителна армия (Русская освободительная армия), по-известна като армия „Власов“. Образувана е от бившия генерал-лейтент на Червената армия Андрей Андреевич Власов и има за цел да воюва срещу СССР в подкрепа на Германия. Между членовете на военното формиране са бивши съветски военнопленници, емигранти и работници.

Според редица изследователи, армията на ген. Власов, противно на намеренията на Третия райх, се превръща в истинска руска национална армия, заела се с борбата със Сталинското правителство. Смята се, че немалка част от състава на армията не споделя националсоциалистическите възгледи.

Общата численост на РОА възлиза, според някои изчисления, на около 130 000 души. Отделни части от Власовската армия участват в Пражкото въстание от май 1945 г. срещу немските окупатори. Въпреки че повечето от войниците са пленени от американските войски, Власовата армия е предадена на съветската власт, която се отнася към тях безпощадно – изпратени са в лагерите на ГУЛАГ в Сибир без дори съдебен процес. Самият Власов и девет от неговите генерали са екзекутирани в Съветския съюз на 1 август 1946 г.

Голяма роля за решението на много съветски военнопленници да се включат в РОА изиграват лошите условия в немските лагери за съветски военнопленници.