Руска православна църква

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Руска православна църква
Русская Православная Церковь
Christ the Savior Cathedral Moscow.jpg
Катедралният храм на Руската православна църква Христос Спасител
Произлязла от: Цариградска патриаршия
Основана 1589
Статут автокефална
Предстоятел Кирил
Ранг патриарх
Обред византийски
Календар юлиански
Богослужебен език църковнославянски
Диоцез Русия, Беларус, Украйна, Казахстан, Естония, Латвия, Литва, Молдова, Киргизия
Паство ≥ 90 000 000
Седалище Москва, Русия
Сайт www.patriarchia.ru/

Руската православна църква (на руски: Русская Православная Церковь) е една от 15-те автокефални православни църкви, чийто предстоятел е Патриархът на Москва и цяла Русия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Християнството идва по руските земи през 9 век, а официалното покръстване на древните руски княжества става през 988 година. От 988 до 1454 г. Цариградския патриарх ръкополага в сан киевските митрополити. След разгрома на Киевската Рус постоянното седалище на руската църква се премества в края на XIII в. в град Владимир, а след 1325 г. - в Москва. От 1454 до 1589 година руската автокефална църква се управлява от московските митрополити.

От 1589 до 1700 година Руската православна църква вече се управлява от московските патриарси, а от 1721 г. до 1917 година от Светейший Правителствующий Синод с Императора в качеството му на "Краен съдия на цялата колегия". От 1917 година и понастоящем от Патриарх Московски и на цяла Русия.

През XVII век Руската православна църква преживява разкол, в резултат на което се появява старообрядчеството и никонианството . През 1920 година поради болшевишките репресии се появява (Руска задгранична православна църква). Към днешно време се водят преговори за обединението на двете руски църкви. Висши органи на Руската църква са: Поместен събор, Архиерейски събор, а в периода между съборите - Свети Синод. Уставът е приет на Архиерейския събор през 2000 г., но до ден днешен не е регистриран в Министерството на правосъдието на Руската федерация. Официалното название "РПЦ" ("Московска патриаршия") се появява през 1943 г. по предложение на Сталин и заменя съществуващото дотогава название "Православна Руска църква".

Особено тачени светци от РПЦ[редактиране | редактиране на кода]

Съвременно устройство на РПЦ[редактиране | редактиране на кода]

Към днешно време РПЦ се възглавява от Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил I, избран на Поместния събор през (2009). В състава на РПЦ влизат епархиите в Русия, Украйна, Беларус (с предстоятел митрополит Филарет), и православните епархии в страните от бившия СССР, както и епархиите от Западна Европа.

Свети места за РПЦ[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]