Руска православна църква

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Руска православна църква
Русская Православная Церковь
Катедралният храм на Руската православна църква Христос Спасител
Информация
Произлязла отЦариградска патриаршия
Основана1589 г.
Статутавтокефална
ПредстоятелКирил
Рангпатриарх
Обредвизантийски
Календарюлиански
Богослужебен езикцърковнославянски
СедалищеМосква
ДиоцезРусия, Беларус, Украйна, Казахстан, Естония, Латвия, Литва, Молдова, Киргизия
Численост
Паство≥ 90 000 000
Сайтwww.patriarchia.ru
Руска православна църква в Общомедия

Руската православна църква (на руски: Русская Православная Церковь) е една от 15-те автокефални православни църкви, чийто предстоятел е Патриархът на Москва и цяла Русия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Християнството идва по руските земи през 9 век от България, а официалното покръстване на древните руски княжества става през 988 година. От 988 до 1454 г. Цариградският патриарх ръкополага в сан киевските митрополити. След разгрома на Киевската Рус постоянното седалище на руската църква се премества в края на XIII в. в град Владимир, а след 1325 г. – в Москва. От 1454 до 1589 година руската автокефална църква се управлява от московските митрополити.

От 1589 до 1700 година Руската православна църква вече се управлява от московските патриарси, а от 1721 г. до 1917 година от Светейший Правителствующий Синод с Императора в качеството му на „Краен съдия на цялата колегия“. От 1917 година и понастоящем от Патриарх Московски и на цяла Русия.

През XVII век Руската православна църква преживява разкол, в резултат на което се появява старообредчеството и никонианството. През 1920 година поради болшевишките репресии се появява (Руска задгранична православна църква). Към днешно време се водят преговори за обединението на двете руски църкви. Висши органи на Руската църква са: Поместен събор, Архиерейски събор, а в периода между съборите – Свети Синод. Уставът е приет на Архиерейския събор през 2000 г., но не е регистриран в Министерството на правосъдието на Руската федерация. Официалното название „РПЦ“ („Московска патриаршия“) се появява през 1943 г. по предложение на Сталин и заменя съществуващото дотогава название „Православна Руска църква“.

Особено тачени светци от РПЦ[редактиране | редактиране на кода]

Съвременно устройство на РПЦ[редактиране | редактиране на кода]

Към днешно време РПЦ се възглавява от Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил I, избран на Поместния събор през (2009). В състава на РПЦ влизат епархиите в Русия, Украйна, Беларус (с предстоятел митрополит Филарет), и православните епархии в страните от бившия СССР, както и епархиите от Западна Европа.

Свети места за РПЦ[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]