Руско-шведска война (1554 – 1557)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Шведски поход
Руско-шведски войни
Herberstein Muscovy 3cavalry.jpg
Московски конници, 1557
Информация
Период 1554–1557
Място Карелия
Резултат Status quo ante bellum
Второ Новгородско примирие
Територия Московско царство, Швеция, дн. Финландия
Воюващи страни
Lob flag moskovskiy.svg Московско царство Sweden-Flag-1562.svg Шведско кралство
Командири
Seal-of-Ivan-4 1539 a.svg Иван Василевич Vasa Royal COA.svg Густав Ериксон
Сили
Конници • 20 000 ПехотаПехотаПехотаПехотаПехотаПехота • 22 874
Конници • 978
Жертви и загуби
Пехота • 723

Руско-шведската война от 1554—1557 е въоръжен конфликт между кралство Швеция и Руското Московско царство, породен от погранични спорове след основаването на Московската търговска компания. кампанията е известна и като Шведския поход.

Предпоставки[редактиране | редактиране на кода]

През XVI век отношенията между Шведската и Руската корона са традиционно напрегнати. По карелската граница възникват търговски конфликти, засягащи риболова и улова на тюлени. Освен това новоустановените търговски връзки между Русия и Англия заплашват икономическите интереси на Швеция от транзитната руско-европейски стокообмен [1]. Основана е английската „Московската компания“, упражняваща серия търговски монополи.

Шведският крал Густав I Ваза безуспешно се опитва да въвлече Литва, Ливония и Дания в антируски съюз[2] и се принуждава да започне самостоятелна кампания, като намира формален повод в дипломатическия протокол на Иван IV.


Ход на военните действия[редактиране | редактиране на кода]

През 1554 Густав I съсредоточава войска в Або и Виборг и разграбва Печенгския манастир. Новгородският наместник княз Палецкий иска обяснение от Стокхолм чрез пратеника си Никита Кузмин, но последния е затворен. Цар Иван Грозни приема предизвикателството и нарежда новгородския войвода Ногтев да започне военни действия срещу шведите.[3]

През април 1555 шведска флотилия с адмирал Якоб Баге навлиза по Нева и стоварва войски в района на крепостта Орешек, която е обсадена[4][5]. Това задържа шведите три седмици и дава време на Москва да реагира. Отрядите на княз Палецкий, Ногтев, Головин и Шереметев се обединяват и свалят обсадата.

Руското командване планува ответен удар и към 20 януари 1556 около 20 000 бойци под командването на Пьотр Щенятев преминава през Смолин и Лебежье и настъпва към Виборг[6]. Въпреки изпратените шведски и фински подкрепления Щенятев овладява и задържа града. Това явно обезкуражава Густав Ваза, който предлага мирни преговори. Те са приети и в Новгород е подписано примирие със срок 40 години.

Примечания[редактиране | редактиране на кода]


Вижте също[редактиране | редактиране на кода]