Руско Кадиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Руско Кадиев
български маратонец и учител
Роден
Мадан, България (непроверено)

Руско Кадиев е български маратонец и ултрамаратонец, роден през 1958 г. в Мадан.

Спортна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Първото си участие на маратонско бягане прави в Златни пясъци през 1982 г., като постига резултат 3:05:00 ч. Участвал е в повече от 25 маратона, като най-доброто му лично постижение е 2:25:21 ч. на маратон в Дупница[1].

Неколкократен участник (12 участия) и шесткратен победител в ултрамаратона Обиколката на Витоша с най-добро време 8:16:00 ч., което е и рекорд на старото трасе на състезанието (непроверена информация). Освен 6-те си поредни победи има още 3 втори и 1 трето места[1].

Победител е през 1992 г. в Спартатлон – ултрамаратона между Атина и Спарта с дължина 245,3 км, с време 24:08:13, което е 26-о най-добро време от началото на провеждането на състезанието през 1983 г. Определя това състезание като най-тежкото бягане в своята дългогодишна кариера[1]

През 2012 г. пробягва 100 км. по стъпките на Средногорския полк по случай 100-годишнината от Освобождението на Родопите и Балканската война[2].

Значими успехи[редактиране | редактиране на кода]

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Руско Кадиев е електроинженер по образование, преподавател по електротехника и енергетика и професионална подготовка, бивш директор и понастоящем и помощник-директор на ПГ „Васил Димитров“ в гр. Мадан[3].

Женен е за Нонка Кадиева, която също участва в маратонски бягания[2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]