Русчушки отряд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Русчушки отряд е войсково съединение на Действащата Руска армия в Руско-турската война (1877-1878).

Русчушкият отряд е формиран на 23 юни 1877 година. Включва частите на 12-и армейски корпус с командир генерал-лейтенант Пьотър Вановски и 13-и армейски корпус с командир генерал-лейтенант Александър Ган. Общия състав е от 70 000 офицери и войници. Командир на отряда е престолонаследникът Александър Александрович. Началник на щаба е генерал-лейтенант Пьотър Вановски.

Началната задача на отряда е да превземе Русчук. Оттук идва наименованието Русчушки отряд. В хода на бойните действия, поради съсредоточаването на Източнодунавската османска армия задачата е променена. От 27 юни 1877 г. заема отбранителна позиция по долното течение на река Янтра, за предотвратяване флангови удар от изток срещу главните руски сили и за действие в левия фланг на Действуващата Руска армия срещу противниковите сили в района на Четириъгълника на крепостите. Основно през цялата война изпълнява тази задача, поради което е наричан и Източен отряд.

По време на отбраната на Източния фронт през лятото и есента на 1877 г. води боеве за изпълнение на главната стратегическа задача при Езерче, Кацелово и Горско Абланово, Кашъкбаир и Карахасанкьой, Мечка-Тръстеник, Чаиркьой и други.

След превземането на Плевен, през декември 1877 година отрядът е попълнен и достига общо 72 000 офицери и войници и 102 оръдия. В хода на заключителното руско настъпление превзема Разград, Търговище, Шумен и други. Бойната дейност на отряда е със стратегическо значение за победата във войната.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Георгиев Г. Освободителната война 1877 – 1878, ДИ „П.Берон“, С., 1986.
  • Генов Ц. Освободителната война 1877 – 1878, Изд. „Наука и изкуство“, С., 1978.
  • Обзор действий Русчукского отряда. ВСб., 1879.
     Портал „Военно дело“         Портал „Военно дело          Портал „Османска империя“         Портал „Османска империя          Портал „Руска империя“         Портал „Руска империя          Портал „Военна история на България“         Портал „Военна история на България