Рут Стоун

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Рут Стоун
американска поетеса
Родена
Починала

Образование Университет на Илинойс в Ърбана-Шампейн
Харвардски университет

Уебсайт

Рут Стоун (на английски: Ruth Stone) е американска поетеса и университетска преподавателка по художествено творчество, номинирана за наградата Пулицър за 2009 г.

Стоун отглежда трите си дъщери сама, след като съпругът ѝ, проф. Уолтър Стоун, се самоубива през 1959 г. В продължение на 20 години Рут Стоун последователно преподава литература и художествено творчество в университетите на Илинойс, Уисконсин, Индиана, Калифорния-Дейвис, Брендайс и Щатския университет на Ню Йорк – Бингъмтън. Понастоящем Стоун живее в щата Върмонт.

Писателката Елизабет Гилбърт разказва следната история за стила и вдъхновението на Рут Стоун, която е споделена от самата вирджинска поетеса:

Като малка, Стоун живее в провинциалната западна част на щата Вирджиния. Понякога, когато работи през деня на полето, Рут усеща приближаването на поема, идваща от някъде отвъд хоризонта. Поемата се движи със силен тътен и тресе земята под краката ѝ. Щом усети наближаващата поема, Рут побягва с всички сили към дома си, за да се добере до молив и лист и успее да я запише навреме. Понякога Рут не достига навреме дома си и изпуска поемата, която отминава с тътен към хоризонта, в търсене на 'друг поет', който да я запише. А понякога се получава така, че Рут стига до дома си и намира лист хартия точно в момента, когато поемата преминава през нея. В такъв случай, докато държи молива с едната ръка, Рут протяга другата си ръка и улавя измъкващата се от нея поема, придърпва я към себе си и я записва върху листа. В тези случаи поемата се получава цяла и завършена, но в обратен ред, от първата дума до последната.[1]

Рут Стоун умира на 19 ноември 2011 г.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]