Руфин Аквилейски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Руфин Аквилейски
древноримски философ
Роден
около 345 г.
Починал
около 411 г. (66 г.)

РелигияКатолическа църква
Философия
РегионЗападна философия
ИнтересиТеология
Научна дейност
ОбластИстория
Руфин Аквилейски в Общомедия

Тираний Руфин или Руфин Аквилейски (на латински: Tyrannius Rufinus, Rufinus Aquileiensis, * ок. 345 в Конкордия при Аквилея; † 400/411/412 в Месина на Сицилия) е монах, историк и теолог. Той е известен със своите преводи от гръцки налатински на християнски произведения, най-вече тези на Ориген.

Руфин е роден 344 или 345 г. в Конкордия (днес Конкордия Саджитария) при Аквилея. След следването си в Рим, където се запознава с Йероним, той се връща в Аквилея и постъпва в манастир. През 372 г. той пътува в Близкия изток. В Александрия той учи известно време при Дидим Слепи. От там той отива в Йерусалим и основава свой манастир. От 397 г. той живее отново в Италия и умира през края на 411 или началото на 412 г. в Месина на Сицилия.

През 400 г. Руфин пише един коментар към Апостолския Символ на вярата (Commentarius in Symbolum apostolorum). Останалите му произведения в голяма част са защитни ръкописи против християнския баща Йероним.

Руфин превежда църковната история на Евсевий Кесарийски и пише продължение на историческото произведение за периода от управлението на Константин I до смъртта на Теодосий I (395), което е използвано от гърците Сократ Схоластик и Созомен за техните продължения на произведението на Евсевий.

Руфин превежда римските писма с коментари на Ориген, също неговото главно произведение De principiis. След раздялата на бившите приятели Руфин и Йероним, Йероним пише най-малко три произведения против Руфин, в които той критикува неговото мнение и прекалено свободните му преводи.

Руфин превежда също Recognitionen на Псевдоклементините. Recognitionen, отново доста различно от гръцкото произведение Homilien.

Източници[редактиране | редактиране на кода]