Ръждивоврато кенгуру

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Валаби на Бенет
Macropus rufogriseus rufogriseus Bruny.jpg
Red-necked wallaby442.jpg
Природозащитен статут
Класификация
[1]
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
подклас: Marsupialia Двуутробни
разред: Diprotodontia Двурезцови торбести
семейство: Macropodidae Кенгурови
род: Macropus
вид: Macropus
rufogriseus
Ръждивоврато кенгуру
Научно наименование
Уикивидове Macropus rufogriseus
Разпространение
Bennett's Wallaby.jpg
Подвидове

M. r. rufogriseus – Валаби на Бенет
M. r. banksianus – Ръждивоврато кенгуру
M. r. fruticus

Ръждивоврато кенгуру в Общомедия

Ръждивоврато кенгуру (Macropus rufogriseus известно и като Валаби на Бенет на един от подвидовете му) е двуутробен бозайник, който живее в Австралия и Тасмания.

Общи сведения[редактиране | редактиране на кода]

В Тасмания е наричано "кенгуру". Теглото на мъжките понякога надхвърля 20 кг, а дължината на тялото е около 1,5 м. Различава се от кенгуруто и падемелона по черния си нос и лапи, както и по бялото райе на горната устна. Има мека сива козина, червеникав врат и черни лапи. Задните им крака са силни и те ги използват, за да подскачат. Женските имат синьо-сива козина.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Ръждивовратото кенгуру се среща в Австралия. Има много индивиди и на остров Тасмания – броят им се е увеличил през последните 30 години. Това е резултат от намаляването на лова и прочистването на горите, като по този начин се образуват много пасища, където валабитата могат да се хранят през нощта, както и храсталаци, в които да се крият през деня.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Видовете живеят най-вече поединично, но неорганизирани групи често обитават едни и същи хранителни райони. Хранят се следобед и по здрач, като най-вече ядат трева, храсти, листа и билки. Често пият вода, тъй като тревата има голям процентно съдържание на влага. Нанасят понякога вреди на посевите и пасищата в Тасмания и така се стига до конфликти между тях и земевладелците.

Врагове[редактиране | редактиране на кода]

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Размножителният период е ясно изразен. Обикновено малките в Тасмания се раждат в периода от края на лятото до началото на есента. Това контрастира на популациите в Австралия, където малките се раждат по всяко време. Бременността трае 30 дена, а после малките прекарват около 280 дни в торбичката на майката си, докато бъдат отбити на 12-17-месечна възраст.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Частично защитени в Тасмания.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. McKenzie, N., Menkhorst, P. & Lunney, D.. Macropus rufogriseus. // IUCN Red List of Threatened Species. Version. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 28 декември 2008. (на английски) Database entry includes justification for why this species is of least concern