Ръжево Конаре

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ръжево Конаре
Общи данни
Население 1398 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 45,418 km²
Надм. височина 204 m
Пощ. код 4170
Тел. код 03125
МПС код РВ
ЕКАТТЕ 63567
Администрация
Държава България
Област Пловдив
Община
   - кмет
Калояново
Георги Георгиев
(СДС)
Кметство
   - кмет
Ръжево Конаре
Рада Шикова
(БСП)

Ръжево Конаре е село в Южна България, в община Калояново, област Пловдив. Селото често е бъркано със съседното, по-малко село Ръжево.

География[редактиране | редактиране на кода]

Ръжево Конаре се намира на 27 километра от Пловдив, на левия бряг на река Стряма в Горнотракийската низина. Към 1983 година има население от над 2000 души. Но след 1990 година се наблюдава спад в населението. Днес Ръжево Конаре е около 1600 души.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

В селото е произведена и бутилирана лимонадата Гергина.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото има богата история. Според местната легенда в първата половина на 17 век един българин с цялата си рода дошъл от Средногорието, бягайки от османците. Минал през тогава голямото село Ръжево. След няколко километра се срещнал с друг селянин българин, също бягащ от османците. Двамата създали селище и го нарекли Ръжево Конаре, защото те самите били коняри.

В Ръжево Конаре има основан от Васил Левски комитет на Вътрешната революционна организация. В личното тефтерче на Левски са споменати двама членове на конарския комитет – Бони и Кою.[1] Конарецът Васил Личев е участник в Оборищенското събрание.

През 20-те, 30-те и 40-те г. Комунистическата партия има силна организация в Ръжево Конаре. След преврата от 9 юни 1923 г. и свалянето на правителството на Александър Стамболийски над 300 души се събират в Ръжево Конаре, за да вземат участие в Юнското въстание, но се разпръсват. По време на партизанското движение в България в 1942 година е създадена ръжевоконарска партизанска чета. Селото дава 16 партизани, 60 ятаци и 100 политзатворници или интернирани.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Ръжевоконарската черква „Св. Успение Богородично“, осветена през 1867 г., е обявена за паметник на културата. В нея има запазени ценни икони и стенописи от Самоковската художествена школа. Първото килийно училище в селото е построено през 1860 г., а читалище „Просвета“ функционира от 1907 г.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година на празника Успение Богородично на 15 август в Ръжево Конаре има събор. В черквата се раздава курбан, а вечерта има надбягвания, хора, борби и други.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Енциклопедия България, том 5, Издателство на БАН, София, 1986.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Личният бележник (тефтерчето) на Васил Левски: 1871 – 1872 – България и Влашко, Труд, София, 2007, стр.51.