Ръченица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Тази статия е за танца. За бившето село в Централна България вижте Ръченица (село).

„Ръченица“, картина от Иван Мърквичка

Ръченицата е български народен танц в размер 7/8 или 7/16 с тривременна група на третия дял (2+2+3). Освен ръченица с трети удължен дял има и ръченица с първи удължен дял, известна също като македонска ръченица или мъжка ръченица (3+2+2).

Ръченицата е танц, който се танцува сам или по двойки. Няма захват за ръцете, освен ако хореографията не го изисква.

Танцът е разпространен в цяла България, но в отделните етнографски области се танцува с характерния стил на съответната област.

Според етнографската област и стила на изпълнение основните видове ръченица са: добруджански ръченик, северняшка ръченица, шопска ръченица, тракийска ръченица и македонска ръченица.

Шопската ръченица е много бърза като мелодия и се изпълнява с бързи и технични движения. Тракийската ръченица е с бавна и орнаментирана мелодия и се играе с бавни и отмерени движения в характерен стил. Добруджанският ръченик също е относително бавен, но с подчертан ритъм, характерен за добруджанските мелодии. Играе се тежко и по-често от мъже. Северняшката ръченица е бърза по ритъм и често се среща и като ръченица на песен. Играе се умерено бързо, а стилът е близък до тракийския.