Рьотбах

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Рьотбах
Röthbachwasserfall 2 Fassung 2.jpg
Reliefkarte Deutschland.png
47.5031° с. ш. 13.0119° и. д.
Местоположение в Германия
Информация
Местоположение национален парк „Берхтесгаден“
Държава Флаг на Германия Германия
Река Кьонигзее Ахе
Височина 470 м
Ширина 40 м
Надм. височина 860 м
Населени места Берхтесгаден
Рьотбах в Общомедия

Рьотбах (на немски: Röthbachfall) се нарича най-високият водопад в Германия.[1] Намира се в провинция Бавария, в Берхтесгаденските Алпи, на река Кьонигзее Ахе. Общата височина на скока е 470 м.,[2] което го поставя едва на 33-то място в Европа (но на 4-то, ако не се брои Норвегия). Макар че пада почти вертикално, водата не прави само един скок. Най-високият е 380 м (от 1250 до 870 м надморска височина), след което има по-малък, 50-метров. Обяснението за образуването на водопада е просто: от високопланинската ливада Фишункел водата се излива в дълбока ледникова долина. Този тип долини, наречени трог или висящи долини са характерни с заравнено дъно и стръмни, често отвесни страни. Подобни водопади има в Лаутербунската долина в Бернските Алпи в Швейцария. И тук този не е единствен – на 700 м по-нагоре се намира почти толкова високият водопад Ландтал.

Водата захранва малкото езеро Оберзее, което се оттича в много известното езеро Кьонигзее. Както и целият район, водопадът е посещаван от хиляди туристи. Достъпът не е лесен и изисква плаване с лодка, след което стръмен преход в продължение на един час (4 км).[3] Гледката от върха на каскадата обаче е забележителна.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Често погрешно германците смятат, че най-високият водопад в родината им е Триберг в Шварцвалд. Той е висок обаче само 163 м. Объркването идва от факта, че е по-достъпен за туристите.
  2. Този факт сериозно се поставя под въпрос – Röthbachfall, European waterfalls
  3. Röthbachfall, на сайта komoot.com