Средно училище „Св. Седмочисленици“ (Пловдив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Седмочисленици.

Средно училище „Свети Седмочисленици“ е училище в Пловдив.

На 15 септември 1993 година се извършва тържествено откриване на първата учебна година в училището.

През октомври 1993 година се провежда първото за училището есенно първенство по различни видове спорт – футбол, басетбол, волейбол и др.

На 15 септември 1993 година тържествено се открива първата учебна година. Светъл, топъл есенен ден, в който всичко е усмихнато – и децата, и цветята, които те носят и родителите и учителите. Пъстро, празнично и безкрайно тържествено! Сърцата на всички са препълнени с песни и радост.

Господин Дългърски, директор на училището, произнася тържествено слово, което се предава директно по частната радиостанция TNN. Това е само началото, после следва истински празник на Словото. Силна вяра е препълнила сърцата на всички, а тя се свързва с имената на светите предци Константин – Кирил Философ, брат му Методий и техните ученици – Климент, Горазд, Сава, Наум и Ангеларий. Всичко се слива в едно дихание – радост, радост… И музика, светла музика оглася двора, пеят се песни за България.

Начало на учебната 1993 – 1994 година. Ново училище! Чувства се някакъв особен ентусиазъм у ученици и учители – новото училище сякаш влива нови сили у всички.

Октомври 1993 година: Провежда се първото за училището есенно първенство по различните видове спорт. То се превръща в истинско тържество на детския, възторжен порив и нетърпелива воля за успех.

1 ноември 1993 година: Празник на българските народни будители. Името на нашето училище – Свети Седмочисленици само по себе си задължава и те кара да се чувстваш горд с това, че малко са народите по света, които са истински потомци на Светостта и Словото.

Колективът на СОУ „Св. Седмочисленици“ чества празника като тържество на своя собствен Дух – продължител на светите традиции.

Декември 1993 година: - Провежда се пленер по изобразително изкуство – „Зима 93“. Организатори са учителите по този предмет. Активно участват много ученици. Творбите, по детски наивни и семпли, са прекрасни. - Коледния дух се е материализирал в салона на училището. Вдъхновените детски пръсти са сътворили пъстри сурвачки и новогодишни картички, които са главните артикули в шумния коледен базар. - Много шеги, смях и закачки. Веселие, музика, ритъм и разкрепостени танцьори – това е коледната дискотека с дисководещ от радио „Веселина“. Всички са щастливи! Идва Коледа! Ражда се нещо ново, нещо пълно с надежда…

19 февруари 1994 година: С рецитал на учениците на г-н Матев се отбелязва годишнината от обесването на Васил Левски – Апостола на Свободата. На тази дата се провеждат и първите за училището олимпиади по физика и химия.

3 март 1994 година: Национален празник на България. Възторжено посрещнат от учители и ученици, артистът – доайен от Пловдивския театър Иван Йосифов произнася рецитал в училище по стихове на Иван Вазов и други поети – класици.

22 март 1994 година: Пролетта е тук! Властва с пълна сила навън, в душите и чувствата ни, а при нас се вихри общоучилищен пролетен бал.

Април 1994 година:

 • честваме Седмицата на гората.
 • излиза първи брой на училищния вестник „Звънче“ с творби на наши ученици. Инициаторът и кръстникът на звънливото вестниче е г-жа Петя Хаджийска, художественото оформление е дело на г-н Атанас Близнаков, а редакторския труд е положен от г-н Светослав Ватев, г-жа Анели Близнакова и г-жа Петя Хаджийска. Рождения ден е 25 април 1994 г. – Великден.

Май 1994 година

 • Ден за тържество – 11 май 1994 г. Нашето ново училище за първи път чества своя патрон – светите Седмочисленици. Това е и старата дата, свързана с възрожденската традиция за честване на двамата братя Кирил и Методий – славянските апостоли и първоучители.

Самото утро е някак светло, вълнуващо. Ранобудни учители и ученици вече са направили венеца и той е окичил училищния портал. Ликът на двамата братя и техните пет ученика също сияе сред ореол от цветя. Гледайки ги, човек неволно си спомня онези бранници от възрожденската ни история, които говорят за култа към Седмочислениците, останал да живее през вековете.

Има наистина нещо вечно и безкрайно трогателно в този чисто духовен празник, а нашето ново, хубаво училище има щастието да носи името „Свети Седмочисленици“.

Тържеството започва с приветствено слово на г-н Дългърски – директор на училището. Госпожа Росица Казакова, преподавател по история, изнася кратък доклад за историческите мащаби на делото на Светите Седмочисленици. Следва богата литературно-музикална програма с участието на ученици от начален и среден курс на обучение. За отбелязване е, че макар и съвсем ново, нашето училище вече е изградило у учениците си любов към литературата, танцовото, музикалното и изобразителното изкуство и това проличава в богата на ученически изяви програма.

 • Среща с писателя Янко Добрев и актрисата Д. Шиндерова, която изнася вълнуващ спектакъл по стихове на известната американска поетеса Емили Дикинсън.
 • Под звуците на „Върви народе възродени“ е отпразнуван Празникът на Славянската писменост и култура – 24 май.

Учебна 1994 – 1995 година

1 септември 1994 година: Открит е корпус „В“.

Декември 1994 година: – Пленер по Изобразително изкуство – ,,Зима 94” – Вечер на Народното творчество – Коледни обичаи

Февруари 1995 година: - V,,А” клас правят записи в радио ,,Веселина” и канал ,,Ком” – По случай годишнината от обесването на Левски – 19.02.1994 г. се проведе конкурс за най-добър рецитатор с учениците от VII клас – Организирана е Изложба – базар на детски рисунки под наслов ,,Образът на Левски в детските рисунки”.

Март 1995 година: - Чества се 117-тата годишнина от освобождението на България. - Провежда се общоучилищен Пролетен бал и Спортен празник.

Април 1995 година: Отбелязва се седмицата на гората. Учителите по биология организират състезание „Минута е много“ на тази тема.

Май 1995 година : Тържествен концерт по случай Патронния празник и участие в тържествата по случай 24 май. За пореден път ученици и учители празнуват. Отново децата поднасят букети, а учителите получават своята най-голяма награда – цветя и топлото, искрено „благодаря“, четящо се в детските очи.

Най-вълнуващ е празникът на малките първокласници. Те получават удостоверения за завършен първи клас и гордо се вливат в редиците на по-големите ученици.

Юни 1995 година: - 02.06.1995 г. Ден на Ботев – рецитали по класове. -16.06.1995 г. Тържествено са връчени дипломите на осмокласниците. Този випуск има седем пълни отличници. Сега, всички, които за завършили основното си образувание трябва да вземат важно решение – къде ще продължат да учат? Голяма част от тях отново ще са наши възпитаници. Заедно с общообразователните паралелки, училището им предлага специализирани паралелки по биология и математика.

Учебна 1995 – 1996 година

Септември 1995 година: Весел и радостен първи учебен ден, изпълнен с цветя, детска глъч и усмивки! Най-младото пловдивско училище започва своята трета учебна година. То се разраства и укрепва като важен просветен фактор в район „Тракия“. Набира сили, самочувствие и авторитет сред обществеността. Увеличава се броят и на учениците и на преподавателите. През тази учебна година започват своето обучение по специални програми профилирани паралелки по математика и информатика (с IBM компютри, модел „APTIMA“).

Октомври 1995 година : Всяко дете обича да пътува, да открива нови, интересни места. Есенните и пролетните екскурзии стават традиция в нашето училище. И тази есен, с историческа насоченост, се проведоха екскурзии до Карлово, Калофер, Панагюрище, Перущица, Хисаря, София и Велинград.

Ноември 1995 година: – Провежда се детска дискотека с Литературен конкурс; – Учениците от VI клас организират Дискусия за живота и творчеството на Възрожденските писатели; – Концерт на специализираните паралелки по музика в Синдикалния дом, организиран от фондация ,,Български фолклор“. Местната преса и радиостанции отбелязват събитието с положителни отзиви.

Декември 1995 година: - 1 декември 1995 година: Ученическа дискотека с наши дисководещи – Иван Давидков – VIII клас и Георги Москов – Х клас; – Изложба – базар на детски рисунки под наслов ,,Коледа“. Тя впечатлява ученици, учители и родители с полета на фантазията, яркото въображение и неочакваното професионално изпълнение; - 20 декември 1995 година: Празничен благотворителен концерт с участието на учениците от специализираните паралелки по музика. Тяхната изява е въодушевено аплодирана и почетена от много родители, учители и ученици, а входът е символичен – само 20 лева; - 22 декември 1995 година: Вокалната група от VII и VIII клас, със солист Ивайло Петков и ръководител г-ца М.Димитрова, участват в Първия национален конкурс за детска, забавна и хумористична песен ,,Жълт банан“ в гр. Стара Загора и станаха носители на II награда.

На този ден и в трите корпуса на училището се провежда и голяма общоучилищна дискотека, чиито дисководещи са наши ученици. Проведена бе и викторина-рецитал, посветена на Коледа и изпълнена от специализираната паралелка по Български език и литература с класен ръководител – г-жа Елена Кисьова. – Възпитаниците от математическите паралелки на г-жа Н.Иванова и г-жа Л.Дилкина, Момчил Николов и Даниел Цанков от VI,,Б“ клас и Борис Мичев и Татяна Христова от V,,Б“ клас, печелят призови места в отбора на града и ще защитават неговата чест през февруари на Зимната математическа олимпиада в гр. Плевен – Учениците от специализираните паралелки по Български език и литература участват в предаване на радио Пловдив със своя радио – анкета.

Януари 1996 година: – 10 януари 1996 година: Открива се училищната библиотека чрез дарения от библиотеките на Завода за пишещи машини и Консервния комбинат; – Излиза 2 брой на в-к ,,Звънче“. Въпреки техническите и финансови затруднения, той бе реализиран благодарение на всеотдайната работа на г-жа Д. Стоенчева, г-жа Елена Станкова и госпожица Раева; – Провежда се Вечер на Народното творчество с учениците от V и VI клас.

Февруари 1996 година: 19 февруари – навършват се 123 години от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски. Този ден е не само повод да се преклоним пред неговото дело и личност, но и ден за размисъл и равносметка.

Март 1996 година: – Учениците от V и VI клас поздравяват със свои стихотворения учениците от начален курс и им подаряват мартеници; – По случай националния ни празник – 3 март се провежда Викторина. Амбиция на колектива е тази инициатива да се превърне в традиция за нашето училище; – 8 март. Изнесен е камерен концерт от популярни класически творби за цигулка и пиано, поздрав към всички жени от колектива; – Отборът по тенис на маса – момчета заема I-во място на Общинското състезание. Треньор е г-н Г. Генов. – Провежда се среща на Педагогическата колегия с психолога доц. Джалдети – преподавател в ПУ ,,П.Хилендарски“.

Април 1996 година: – 21 -22 април: По случай 120 годишнината от Великата Априлска епопея е проведен конкурс под наслов ,,Живеем в земята на Ботев“; – Учениците от V класове представят драматизация под ръководството на г-жа Войводова; – Отбелязана е Седмицата на детската книга и изкуствата за деца с читателско – творческа конференция и среща с писателя Стефанов.

Май 1996 година: – Патронният празник бе отбелязан с литературно – музикална програма организирана от г-н Матев, г-жа Стоенчева и г-жа Кисьова. Ученици от специализираните музикални паралелки изнасят голям концерт. Представените фолклорни песни и танци предизвикват възхищението на публиката. Гостите пожелават на най-младото училище в гр. Пловдив да укрепва и се утвърждава все повече като средище на науката и знанието в район „Тракия“; – Училището става домакин на Националното състезание по математика, на което Борис Мичев от V клас се представи отлично; – 30 май. По случай края на учебната година за II, III и IV клас, учениците от V,,А“ клас представиха драматизация на пиесата ,,Изворът на Белоногата“.

Юни 1996 година : - 2 юни. Денят на Ботев и загиналите за свободата на България е отбелязан с вълнуващ ритуал по стихове на гениалния поет, представен от г-н Йосифов; – Преподавателите г-жа Стоенчева, г-н Матев, г-ца Димитрова и г-н Божилов изнасят рецитал, озаглавен ,,Любов – магическа реалност“. Изпълнени са шедьоври на световната и българската любовна лирика. - Рецитал, посветен на народния учител, изнасят учениците от VI,,б“ клас, под ръководството на г-н Матев.

Учебна 1996 – 1997 година

Септември 1996 година: За четвърта година училището отваря врати и посреща всички свои възпитаници, учители, родители и най-малките членове на това „голямо семейство“ – първокласниците.

Ноември 1996 година: 1 ноември – концерт на музикалните паралелки в Синдикалния дом.

Декември 1996 година: – На Зимния математически конкурс отборът ни, ръководен от г-жа Л.Дилкина и г-жа Н.Иванова, заема III място. В индивидуалното класиране III място е за нашата ученичка Елена Кацарова; – Традиционна Коледна изложба – базар на сурвачки и коледни картички. Коледен концерт за родители и ученици.

Януари 1997 година: Със съдействието на преподавателите по БЕЛ се провеждат срещи с поетите Тодор Чонов и Красимир Обрешков, и литературния критик Мартин Раднев.

Март 1997 година: Сръчните детски ръце помагат на баба Марта и сътворяват изложба – базар на мартенички.

Май 1997 година: – 24 май: Изпращаме първи випуск абитуриенти – XI,,а“ клас с класен ръководител Мария Раева и XI,,б“ клас с класен ръководител Елена Бижева; – 28 май: В Дома за работа с деца се провеждат дни на науката и техниката. В Общинското състезание по природознание всички призови места са наши:

                      I място – Стоянка Койчева
                      II място – Мария Митрева
                      III място – Красимир Митков, Иван Петров, Мариян Аргиров, Спас Марков, Йордан Кючуков, Димо Дойчинов, Аделина Николова, Галена Йотовска;

– 30 май: На VII национален конкурс за гъдулари гр. Гълъбово, гъдуларския ни състав, с ръководител г-жа Кирова, е отличен с първо място; – Вокалните ни групи участват в Националния детски конкурс гр. Варна и заемат I и II място.

Юни 1997 година: – По повод Деня на детето – 1 юни, фолклорният ни състав, с ръководител г-жа М.Димитрова, участва във фолклорното предаване ,,Тракийски славей“ и в програмата на радио Пловдив; – Гъдуларският състав на училището, с ръководител г-жа В.Кирова, участва в концерт в зала ,,Спектър“ на Младежки дом.

Учебна 1997 – 1998 година

Септември 1997 година: Тържествен концерт по случай откриването на новата учебна година. Посрещаме 6 паралелки първокласници.

Ноември 1997 година: – Ден на народните будители. Празникът е отбелязан с лекция и дискусия с учениците от VI клас за живота на възрожденците. Жива е българската памет… – Провежда се среща с пловдивските поети Тодор Чонов и Красимир Обрешков.

Декември 1997 година: – В дома на учителя е открита самостоятелна изложба на преподавателите по Изобразително изкуство Атанас Близнаков и Александър Филев. Откриването на изложбата е съпроводено с музикална програма от преподавателите по музика Пламен Добрев и Борислав Кабуров; - По покана на преподавателите по БЕЛ, литературният критик Марин Кадиев представи поета Евтим Евтимов и поетесата Романьола Мирославова. Срещата е с ученици от VI, VII и VIII клас; - 20 декември: Учениците от музикалните паралелки изнасят коледен концерт пред ученици, учители и родители. След него – дискотека с викторина, състезания и много награди. Вече е традиция това ученическо веселие да се води от наши ученици.

Февруари 1998 година : - 10 февруари: На Общинското състезание по повод ,,120 години от Освобождението на България“ отборът ни, с ръководител Е. Бижева, заема първо място; - 14 февруари: Провежда се конкурс за рисунка на тема ,,Трифон Зарезан“. Втората награда е за Калина Мариева, а третата за Гергана Иванова и Цветелина Сарпанова.

Март 1998 година:

- 1 март: Изложба с мартеници, изработени от учениците. Все повече деца се включват в изработването и разпространението на мартеничките – традиционен символ на дълголетие и здраве; - 3 март: Навършват се 120 години от Освобождението на България. Радост и тъга се сливат в едно. Свидетели и преки участници сме на най-тежката политическа и икономическа криза от началото на демократичните промени. Всички се стараем това да не се отрази на учебния процес; – Общинско състезание по футбол, организирано от МОНТ и КМФВС ,,Данониада“. Отборът ни заема II-ро място.

Април 1998 година: – Учениците по пиано, с ръководител г-жа Кр.Каранейчева, изнесоха продукция пред родител и ученици; – I –во място на състезанието по борба – класически стил; – За първи път наши възпитаници от V и VI клас, с ръководител Р.Георгиев, участват в състезание по компютърна графика и заемат две III-ти места и получават много поощрителни награди.

Май 1998 година – Месец изпълнен със светли надежди и празници: - 11 май: Празнуваме своята пета годишнина! Патронен празник! 11 май – Ден на българския дух! „Аспарух създаде плътта на българската държава, нейният дух – Кирил и Методий. И чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защото в защита на българския народ в плътен строй стояха езикът, писмеността, литературата…“ За пет години училището ни се превръща в духовна крепост, а денят на СВ.Св. Кирил и Методий и техните последователи – във внушителна манифестация на българския национален дух. С тържествен концерт в ДНА е отпразнуван този светъл ден. – Младите ни художници вземат участие в XII Международна детска ликова колония в Македония; - 23 май: Оформя се традиция – тържествено изпращане на абитуриентите. Тези безгрижни момичета и момчета излизат усмихнати и доволни от училищния двор, за да се впуснат смело във водовъртежа на живота. Пожелаваме им щастие, вяра и успехи.

Юни 1998 година: – 6 юли: Гъдуларският ни състав, с ръководител г-жа В.Кирова и Хора за народно пеене, с ръководител г-жа Я.Денчева, вземат участие в Летните сцени ,,Конюшните на царя“ – I фолклорен празник ,,Надсвирване, надпяване и надиграване“; – 11 -12 юни: Провеждат се ученическите екскурзии с историческа цел.

Учебна 1998 – 1999 година

Септември 1998 година: Тържествено откриване на новата учебна година. За първи път в нашето училище, в часовете по „Труд и техника“, учениците от VIII клас ще изучават „Информационни технологии“, а IX клас, с класен ръководител г-жа Сакутова, ще е с профил „Икономика и мениджмънт“.

Ноември 1998 година: За учебната 1998/1999 година, излиза първият брой на училищния вестник „Звънче“. Редакционната колегия на вестника – г-жа Чаушева, г-жа Аргирова и г-ца Раева ще се грижи за неговата редовна поява в живота на училището, която да „звъни“ за бележити исторически и литературни събития, както и за творческите изяви на нашите ученици.

Декември 1998 година: – Традиционна Коледна изложба във фоайето на училището; – 16.12.1998 г.: Тържествен Коледен концерт в дома на народната армия. Участниците в концерта са великолепни, но кулминацията настъпва, когато на сцената се появява нашият специален гост – естрадната певица Петя Боюклиева. Нейното изпълнение взривява залата. Всички пеят заедно с нея.

Март 1999 година: – Баба Марта пак вдъхнови детското въображение в червено и бяло и спретна изложба – базар на мартенички, изработени от учениците от V и VI клас под ръководството на г-жа Г. Дончева; - Отново изложба! Този път тя е посветена на пролетта – 22 март и е под надслов „Учителят и детето в света на изобразителното изкуство“. Рисунките са на учениците от специализираните паралелки по изобразително изкуство.

Април 1999 година: – 4 април 1999 година: V национален фолклорен конкурс ,,Варна – 99“. Нашата ученичка Петя Мъглова заема II място за народно пеене; – 1 – 5 април 1999 година: Пролетни празници на културата – Брацигово. Участие вземат учениците от специализираните паралелки по Изобразително изкуство с ръководители Ат.Близнаков и Ал.Филев. 20 творби са дарени на Дома за сираци ,,Методи Шатаров“.

Май 1999 година: – 8 май: IX Национален събор за гъдулари гр. Гълъбово. Гъдуларският ни състав с ръководител В.Кирова заема три първи места; – 11 май: По случай Патронния празник на училището се провежда среща с писателя Николай Хайтов. Думите се ронят като „шумки от габър“, ухаят на планина, на българщина и оставят незаличима следа в душите ни.

Юни 1999 година: – 1 юни 1999 година: Ден на детето! Децата запълват този ден не само с енергичното си присъствие, но и с творческите си възможности за изява. Таня Сотирова заема първо място в детско–юношеския конкурс за рисунка на тема ,,Пловдив – град на мечтите“; – Виктория Попова, от VII,,д“ клас, издава компакт диск ,,Цветни съзвездия“ в САЩ; – Фолклорният ни състав участва в международни фестивали и разнася славата и красотата на българската народна музика в Германия и Полша.

Учебна 1999 – 2000 година

Ноември 1999 година: Ден на народните будители. Отбелязан е със самостоятелна изложба на рисунки на деца от II до VII клас в Дома на учителя.

Декември 1999 година: Гъдуларският ни състав взема участие в Общоградския Коледен концерт в Синдикалния дом.

Февруари 2000 година: Учениците от VI клас изнасят рецитал по случай 127 години от обесването на Васил Левски, а учениците от VIII клас – рецитал по случай 122 години от Освобождението на България.

Май 2000 година: - 11 май – патронен празник на нашето любимо училище. Във фоайето на втория етаж е подредена изложба с рисунки на ученици от специализираните паралелки, с ръководители г-жа Елица Гигова, г-н А.Близнаков и А. Филев. В тържествения концерт участват гъдуларският състав с ръководител В. Кирова, класът за хорово пеене с ръководител Я. Денчева и вокална група с ръководител Ирина Койчева; – Традиционна Великденска изложба на младите ни художници; - Гъдуларският ни състав, с ръководител В.Кирова, заема първо място на конкурса за гъдулари в гр. Гълъбово; – Отборът ни по борба, класически стил, заема първо място на Общинското състезание.

Учебна 2000 – 2001 година

Септември 2000 година: Отново е есен. Отново е 15 септември и звънецът за осми път обявява началото на новата учебна година. Притихналото от лятната самота училище е пълно с живот и възбудено трепти под стъпките на своите млади, отпочинали и енергични възпитаници – дошло е време за учене!

Октомври 2000 година: Възпитаниците от музикалните паралелки, с ръководители Я.Денчева, Хр.Василева и Н.Кузманов, вземат участие във фолклорния фестивал ,,Орфеево изворче“, провел се на 28.10.2000 г.

Ноември 2000 година:

– Макар и младо, нашето училище е сред малкото училища в гр. Пловдив, което има компютърен кабинет. Той разполага с 10 компютъра IBM. Технологиите напредват, но и ние не изоставаме – световната библиотека, известна като Internet, става достъпна и за нас. В часовете по информатика и информационни технологии, всички ученици ще могат да използват новата придобивка; – 28 ноември: В с.Селиминово се провежда надпяване ,,Йовчо Караиванов“. Петя Мъглова взема I-ва награда.

Декември 2000 година: – В началото на учебната година е обявен национален конкурс за разказ, стихотворение или рисунка на тема „Как да стигнем до Луната“. Учениците от I до V клас вземат активно участие и изпращат в София своите произведения. Резултатите са впечатляващи. Най-добрите произведения на нашите възпитаници са публикувани в книжка. Ето две от тях:

„ Аз още не съм летял в Космоса. Не съм бил и на друга планета. Но аз знам, че ако много искам да стигна до Луната, мога да изпълня мечтата си, като се уча и старая” – Ив. Димитров от II „б“ клас.

„ Пътешествие до Луната”: Искам до Луната да ида и цветето красиво да видя! Сигурно то е красиво или сиво! Може със зрение или въображение! Но цветето е при нас, също и при вас. То е здравето и любовта, те са вечни на света! „ – Д. Маринов от V „а“ клас.

– Провежда се Вечер на народното творчество с учениците от V,VI и VII клас.

Януари 2001 година: Учениците от паралелката по Български език и литература на г-жа Анна Царева представя обичая Бабин ден.

Март 2001 година: На 3 март, класът по народно пеене, с р-л Хр.Василева, взема участие в Празничния концерт в Синдикалния дом по случай 123 години от Освобождението на България.

Април 2001 година: – Провежда се залесителна акция със съдействието на кмета на район Тракия г-н Панов и фондация ,,Зелени Балкани“; – „Христос воскресе! Во истина воскресе!“ Пролетта шества с целия си блясък, природата се възражда в облаци от цветове, а ние изнасяме нашия Традиционен Великденски концерт.

Май 2001 година: – Провежда се XI национален конкурс за гъдулари гр. Гълъбово. Отново сме сред първите! I-во място за Гъдуларския ни състав, с р-л В.Кирова и I-во място за най – малък участник на Елеонора Йорданова; – 21 май 2001 година: Теодора Христова от VIII,,б“ клас заема I-во място в литературния конкурс ,,Кирилицата е името на българската вечност“.

Юни 2001 година: В чест на 1 юни –денят на детето, възпитаниците по пиано начален курс на г-жа Кр. Каранейчева изнасят концерт, с който доказват, че Бъдещето носено в детските сърца ще бъде талантливо и работливо! Да бъде! Амин!

Учебна 2001 – 2002 година

Септември 2001 година: - Макар и в по-малък състав, всички учители и ученици, на 15 септември за девети път, се връщаме в нашето училище, готови за нови творчески и спортни успехи; – Нашите млади художници вземат участие в Международната изложба в гр. Свищов. С грамоти за отлично представяне са отличени Валерия Василева и Силвия Божакова от VII,,г“ клас.

Октомври 2001 година: В спортния турнир ,,Ученически игри“, организиран от Община Пловдив, дирекция „Образование и наука“, нашите участници се представят достойно. Момичетата са на II-ро място, а момчетата на III-то място.

Декември 2001 година: – Радваме се на две нови и значими придобивки! Открита е Актовата зала – наше място за събрания, тържества и представления, и с помощта на училищното настоятелство е оборудвана и влиза в действие Втора компютърна зала. Внедряваме новите технологии, усъвършенстваме се! Между двете зали и административните кабинети е изградена Локална мрежа; – На Коледното математическо състезание, организирано от ОУ ,,Драган Манчов“, нашите ученици, възпитаници на преподавателите по математика Н.Иванова, Е.Ботева и В.Кузева, се представят успешно: I-во място за Николай Петров; II-ро място за Атанас Лесев; VI-то място за Деян Радев и IX-то място за Пепа Кузева; – Коледна изложба на детски рисунки в Дома на учителя. С грамоти са отличени Елена Златанова, Атанас Тодоров и Игнат Игнатов; - Децата отново пеят и танцуват за „тихата нощ, за святата нощ“, но тази година Коледният концерт е в нашата Актова зала.

Март 2002 година: За първи път, под ръководството на г-жа Ст.Войводова, наш отбор взема участие в Общинското ученическо състезание ,,Защита от бедствия, аварии и катастрофи“ и заема IV-то място.

Април 2002 година: – Учениците от начален курс вземат участие в Математическото състезание ,,Математическа дъга“. С грамоти са отличени Маринка Едрева, Моника Димитрова, Руси Русев, Деян Русев и Пламен Драгнев; – От 1 до 7 април в гр. Хисаря се провежда Национален пленер по Изобразително изкуство, на което възпитаничките на г-н Ат.Близнаков – Ирена Сакутова и Валерия Василева, от VII,,г“ клас заемат първите места; – Музикантите участват в етнофестивала ,,Децата на Балканите“; – На Великденското математическо състезание Атанас Лесев заема VIII-мо място; – Участие в литературния конкурс на тема ,,Възкресение Христово“. С грамоти за есе са отличени Антония Минчева, Яна Иванова и Десислава Попова, а за поезия Гергана Фиданова и Светлана Петрова. Всички те са от VII „а“ клас; – 14 април: Общинско първенство по тенис на маса – II място момичета; – 27 април: Областно първенство по лека атлетика – III място момчета; – 29 април: Зонално първенство по лека атлетика – II място момичета.

Май 2002 година: Художниците от VII,,г“ клас под ръководството на г-н Ат.Близнаков участват в Националната изложба в гр.В.Търново. С грамоти са отличени Валерия Василева, Лина Фитури и Катя Димитрова.

Учебна 2002 – 2003 година

Септември 2002 година: Всички са развълнувани. 15 септември е. Предстои ни година, през която отново ще покажем, че СОУ „Свети Седмочисленици“ заема достойно място между училищата в нашия град. Високите постижения радват и дават надежда, че пътят, по който вървим всички заедно – учители и ученици, е правилен…

Октомври 2002 година: – ,,Ученически игри 2002 – 2003“. Първо място за момичетата и второ място за момчетата в отборното класиране. В индивидуалното класиране също се представяме добре. Второ място в скока на дължина постигат Теодора Станилова, Катерина Китанова, Антон Иванов и Васил Байрактаров. Елеонора Тодорова е втора в гладкото бягане на 60 м.; – Състезание ,,Математическа дъга“. С грамоти са отличени Денис Смаич, Руси Аргиров и Десислава Инджова.

Декември 2002 година: – Весела Семерджиева е отличена с грамота за отличил се участник в конкурса ,,Защитени територии, растения и животни в родния край“; – В математическо състезание, организирано от ОУ ,,Др.Манчов“, с грамоти за отлично представяне са наградени Деян Радев, Асен Попов и Николай Петров; – Господин Атанас Близнаков взема участие в регионалната Коледна изложба в Дома на учителя и е награден с грамота от началника на РИО на МОН – г-н Буздрев.

Януари 2003 година: – Благодарение на училищното настоятелство и учителите по информатика, вече имаме още една компютърна зала с постоянен достъп до Internet. Закупени са още скенер, два телевизора и видео. Радваме се на новите придобивки, които ни предоставят възможност за постигане на по-високи нива с учебно-възпитателния процес; – По случай 10 годишния юбилей на училището е обявен литературен конкурс за есе, разказ и поезия на тема ,,Празници на българския дух“. Победителите са отличени с грамоти и награди. Литературният конкурс се вписва в контекста на много други творчески изяви на нашето училище; - Организирана е постоянна изложба с творби на наши млади художници, завоювали много престижни награди през кратката история на училището.

Март 2003 година: – В трите етапа на ученическо състезание ,,Защита от бедствия, аварии и катастрофи“ отборът ни заема I място на общинския, I място на областния и VII място на републиканския. Ръководители на отбора са г-жа Ст.Войводова и г-ца Л.Парапанова. По този повод училището получава Поздравителен адрес от Комисията за защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи при област Пловдив, в лицето на Областния управител г-н Гьока Петров; – Регионално състезание по лека атлетика – II място момичета.

Април 2003 година: – Общинско състезание ,,Баскетболна пролет 2003“ – III място момичета; – В училище се провежда I кръг на Математическото състезание, организирано от учителите по математика, по случай 10 годишния юбилей. Участват около 750 ученика от 16 училища.

Май 2003 година: – 01.05.2003 г: Провежда се заключителния етап на състезанието по математика, организирано от Училищното настоятелство, Съюза на математиците в България – секция Пловдив и Регионалния Инспекторат по образованието. В него участват най – изявените ученици в областта на математиката. Като признание за високите постижения техните преподаватели получават грамоти и награди, връчени им лично от Началника на РИО – г-н Александър Буздрев.

    Като официални гости на тържеството присъстват още: проф.д.н.м.Стоил Миховски – Председател на СБМ (секция Пловдив), г-жа Иванка Георгиева – Директор на Дирекция ,,Образование“ към община Пловдив, г-н Константин Бекриев и г-н Георги Делов – старши експерти в РИО.
    Съвместно с РИО се провежда и задочният литературен конкурс, чийто победители също бяха отличени с грамоти.

– 11.05.2003 г. Тържествен концерт по случай 10 годишния юбилей в Синдикалния дом, с участието на сегашни и бивши възпитаници на училището. Концертът е открит с Химна на училището, написан от наши преподаватели: текст – Стоянка Николова, музика – Диана Митева, аранжимент – Илияна Шотленова.

Всеки от нас ще носи в сърцето си задоволството от преживяното и думите на директора г-н Дългърски: „Скъпи ученици, уважаеми колеги! Вече 10 години всички работим неуморно за издигане авторитета на училището и утвърждаването му като храм на духовността.“ Г-ца Даниела Шивачева, наша ученичка от първия випуск абитуриенти, завърнала се при нас като преподавател по философия споделя: „Часовете, учителите, съучиниците, конкурсите, олимпиадите, състезанията, усмивките, сълзите, наградите, постиженията, разочарованията – всичко това е част от онези три години (1994 г. -1997 г.), пред които аз се изграждах и усъвършенствах в СОУ „Свети Седмочисленици“ – училището, дало тласък в живота ми. Училището, в което аз отново стъпвам, но вече като учител.“ Г-н М.Матев, учител по български език и литература, отбелязва: „… И така неусетно минават десет години. СОУ „Свети седмочисленици“ успява да се наложи със свой стил на образование и възпитание в район Тракия, в град Пловдив и областта. Затова с гордост всички празнуваме нашия голям ден – десетгодишния юбилей на най-младото общинско училище в гр. Пловдив. Дано бъдещите поколения разберат радостите и вълненията ни!“

   По повод юбилея: излиза от печат ученическият алманах ,,Пътеки към душата“ – есета, разкази, стихове, приказки и гатанки написани от нашите ученици; получаваме дарение 176 тома литература от издателство „Христо Г. Данов“; открита е временна интернет страница – www.sedmochislenici.hit.bg;учениците от Х „в“ клас, с ръководител г-н Г.Генов, подаряват на училището икона на Светите Седмочисленици; дванадесетокласниците даряват средства за проектиране и ушиване на знамето на училището.

– Нашия възпитаник Димитър Шопов, с ръководител г-н Р.Георгиев, се класира на Републиканския кръг на Олимпиадата по Информационни технологии;

– Наши ученици участват в литературен конкурс на английски език в Делхи, Индия. Станислава Недялкова получава I награда за владеене на английски език на член от Източноевропейска държава и II място в Европа.

Учебна 2003 – 2004 година

Септември 2003 година: – 15.09.2003 г. Тържествено е открита новата учебна година. Виктория Ненова, ученичка от VIII „а“ клас, съхрани този ден за всички нас с думите: „В светъл септемврийски ден всички познати се видяхме. И заедно се смяхме, смяхме. И учителите ни засмени ни видяха променени. О, училище прекрасно! Колкото и да порасна, винаги ще помня щастливите учебни дни, които ти ни подари!“; – Учителската колегия посещава Бачковския манастир. Игуменът на манастира отслужи литургия за здраве и много творчески успехи на колектива.

Октомври 2003 година: Учебният процес върви с пълна сила, но заедно с него нашите ученици се изявяват и на други поприща. В общинско състезание по лека атлетика момичетата ни са на III-то място.

Януари 2004 година: Открита е IV-та компютърна зала. Всички зали и кабинети са свързани в мрежа и имат постоянен достъп до Интернет.

Март 2004 година: – В Общинско ученическо състезание ,,Защита от бедствия, аварии и катастрофи“ сме на II-ро място, в Областното– на I място; – Общинско състезание по лека атлетика. Първо място за момчетата; – Общинско състезание по тенис на маса. Трето място за девойките.

Април 2004 година: Подредена е традиционната Великденска изложба на нашите млади художници.

Май 2004 година: - Тържествен концерт по повод Патронния ни празник се провежда в Актовата зала. В него участват Гъдуларският състав, с ръководител г-жа В.Кирова и клас народно пеене, с ръководител г-жа М.Колева. Има демонстрации от курса „Таек-уонду“ и джаз-балет от танцова школа „Гълъбови“; – Емилиян Стоенчев, с ръководител г-н Румен Георгиев, се класира на I място на Областния кръг на Олимпиадата по Информационни технологии и участва в Националния кръг; – През тази година, с грамоти за отлично представяне на математически състезания са: Здравко Балабанов от 5 клас, Николай Петров и Кристиян Иванов от 6 клас, Атанас Лесев, Яна Георгиева, Стоян Ангелов, Виолета Зопова и Асен Попов от 7 клас. Ръководители на нашите успешни математици са Нина Иванова, Василка Кузева и Елена Ботева; – На националния кръг на Олимпиадата по география учениците от VII клас заемат 5 от първите 10 места; - Във гр. Варна, на националното ученическо състезание „Защита от бедствия, аварии и катастрофи“, отборът ни, под ръководството на г-жа Войводова, заема IV-то място; - В Хасковски минерални бани се провеждат дни на българската култура. От там с грамоти за отлично представяне се завръщат Гъдуларският ни състав, с ръководител г-жа В.Кирова и класът по народно пеене, с ръководител М.Колева.

Учебна 2004 – 2005 година

Септември 2004 година: - 15 септември отново ни събира в училище и детският възторг го описва така: „Училище, мило, любимо, приобщаваш ни ти към света!“ – Вера Янчева от VII „а“ клас. „Ученици, бели птици със разтворени зеници, литват смело и високо над света!“ – Веселина Вълчанова от VII „а“ клас. – Започва оборудването на всички кабинети с компютри, свързването им в локалната мрежа и Интернет. В библиотеката са поставени 3 компютъра, за да могат учениците да си помагат за домашните работи. В ролята на добрата фея, която изпълнява съкровени желания, отново е училищното настоятелство; – Във фоайето са закачени табла ,,Страните от Европа“ и ,,Нашата България“, изготвени от г-н Светослав Ватев, г-жа Любка Смилянова и г-н Атанас Близнаков; – В Общинското състезание по лека атлетика, при отборното класиране – II-ро място за девойките и III –то място за момичета, момчета и юноши. В индивидуалното класиране Атанас Аргиров печели първо място на 100 метра гладко бягане.

Ноември 2004 година: Ученическо състезание под надслов ,,Ученически игри“. Организира се от дирекция „Образование и наука“, направление „Спорт“. Първото място е за нас!

Януари 2005 година: 25.01.2005 г. Поради проявения интерес към информацион-ните технологии и много добрата база на училището, педагогическият съвет решава да има две паралелки от IX клас с технологичен профил „Информационни технологии – офис среда“ и „Информационни технологии – мултимедийно съдържание“.

Март 2005 година: Пролет е. „Баба Марта бързала – мартенички вързала. Бели и червени – румени засмени“. Кипим от енергия. Състезаваме се … и печелим! – Общинско състезание по тенис на маса. III място за девойките; – Общинско ученическо състезание ,,Защита от бедствия, аварии и катастрофи“ – I място, Областно – II място, Републиканско – IV място. Ръководител на „спасителите“ е г-жа Ст. Войводова; – Футболен турнир ,,Първокласник“. Първо място за отбора ни с ръководител г-н Ив. Димитров.

Април 2005 година: Пием с наслада от разкошната енергийна напитка „Април“. Силни сме… Състезанията продължават. Областно състезание по лека атлетика. Нашите участници получават много индивидуални награди: - Антон Иванов – I място на 400 метра гладко бягане; - Яна Чинкова – I място скок държина; - Гергана Тирева – II място на скок дължина; - Васил Байрактаров – II място скок дължина; - Елеонора Тодорова – III място гладко бягане.

Май 2005 година: – Участие на народния оркестър, с ръководител г-жа Величка Кирова и Клас народно пеене, с ръководител г-н Борислав Кабуров, в Градските тържества по случай Денят на Европа; – Училището получава Сертификат за приноса в популяризирането на Европейската интеграция; – На Олимпиадата по Английски език, Станислава Недялкова покрива ниво S1 и получи почетна грамота; - 11.05.2006 г. Дванадесетият патронен празник на СОУ „Свети Седмочисленици“. На тържествения концерт по този повод, директорът на училището, г-н Дългърски, връчва Поздравителни адреси на изявени ученици и учители, а на родителите – благодарствени писма; - Емилиян Стоенчев, с ръководител Р.Георгиев, и тази година се класира за Националния кръг на Олимпиадата по Информационни технологии; - При огромен интерес от страна на учители и ученици, и с рекорден брой участници се провежда Денят на таланта. Учениците показват своите умения във всички области – песни, танци, лично творчество. Всички се забавляват от сърце.