СО МАТ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Първоначално СО МАТ (съкращение от инициалите на Стопанско обединение „Международен автомобилен транспорт“), по-късно стилизирано като СОМАТ, е българска държавна транспортна компания, създадена с разпореждане на Министерския съвет на НРБ през 1960 година[1].

В края на 1980-те и началото на 1990-те години СО МАТ е най-големият автомобилен превозвач в Европа. Капиталът на дружеството е огромен дори и за световните мащаби.

В началото на 1994 г. освен централата в София, кв. Горубляне СО МАТ притежава още 6 клона в страната, разположени на най-важните входно-изходни артерии – Бургас, Русе, Видин, Драгоман, Пазарджик, както и клон „Хаджи Димитър“ в кв. „Хаджи Димитър“ в столицата. Силно развита е неговата инфраструктура и зад граница – мрежата му включва 11 представителства, 9 гранични бюра и 7 терминала на територията на 3 континента. СО МАТ има акционерно участие в още 9 чуждестранни дружества в Германия, Австрия, Полша, Иран, Либия, Кувейт.

Превозвачът разполага с гигантски парк дори и според американските стандарти – 2600 влекача, доставяни от най-реномираните производители в Европа – „Мерцедес-Бенц“, „Волво“, „Рено“, „Ивеко“, както и 3600 ремаркета, 30 % от които с хладилни инсталации. Притежава и 4 речни и 4 морски Ро-Ро кораба, поставящи го далече пред останалите фирми в областта на комбинираните автомобилни превози.

На 22 юли 1994 г. Internationale Spedition Willi Betz GmbH & Co. KG (компания на бившия представител и съдружник на СОМАТ в Германия) придобива чрез приватизация българския държавен правозвач СО МАТ. Вследствие на това „Вили Бец“ създава няколко дъщерни дружества в Източна Европа, чрез които много шофьори от България и Румъния са наети от компанията. Тя оперира в момента с около 8000 служители по целия свят (включително около 3000 души в Германия) и 4500 камион-влекача. Компанията има офиси в 25 страни, а през 2008 г. реализира оборот от над 1 млрд. евро.

Източници[редактиране | редактиране на кода]