СУРКК

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„СУРКК“
Central Uruguay Railway Cricket Club
Emblema CURCC.png
Емблема на футболния клуб
ПрозвищеCarboneros (Въглищарите)
Peñarol (Пенярол)
Основан28 септември 1891 г.
Разформирован22 януари 1915 г.
ДържаваУругвай
СтадионВила Пенярол
Екипи и цветове
Домакин
Гост
СУРКК в Общомедия

Сентрал Уругвай Рейлуей Крикет Клуб, известен и като СУРКК (на испански: Central Uruguay Railway Cricket Club, CURCC) е бивш уругвайски спортен клуб от Монтевидео.

Наследник на отбора е „Пенярол“. Основан е на 28 септември 1981 г. от британски железничари. Цветовете на отбора – жълто и черно – са заимствани от цветовете на железопътните знаци и бариери.

История[редактиране | редактиране на кода]

CURCC 1900.

В началото това е само отбор по крикет. Основателите на отбора са 72 англичани, 45 уругвайци и един германец - поради тази причина прякорът на отбора е англичаните. През 1900 г. СУРКК организира първото уругвайско футболно първенство, по това време все още аматьорско. Отборът е и съосновател на Уругвайската футболна асоциация. Поради тези причини някои считат отбора за основоположник на футбола в Уругвай.

Развитието на отбора в средата на 1910-те години е предмет на спорове. Според едни СУРКК се прекръства на Пенярол, какъвто е прякорът на отбора от самото му създаване. Като причина за смяната на името се изтъква следната история: англичаните в отбора искат клубът отново да се занимава с крикет както в периода 1891-1892 г., главно защото футболните фенове вандалстват във влаковете, което струва доста пари на отбора. Уругвайците държат на футбола, първо защото този спорт носи успехите на СУРКК, а и е по-популярен от крикета. След гласуване футболът надделява над крекета, в резултат на което англичаните напускат, а през 1913 г. СУРКК завършва сезона като СУРКК Пенярол. На 13 декември същата година отборът е преименуван на Клуб Атлетико Пенярол, както се нарича и до днес. Според други, главно фенове на Насионал Монтевидео, СУРКК е разформирован едва през 1915 г., и следователно СУРКК и Пенярол дори съществуват по едно и също време. Всъщност това е донякъде вярно - стадионът на СУРКК е негова собственост до 1915 г., тъй като бившите управници на отбора не желаят други клубове (дори и Пенярол) да използват терена и продължават да плащат наем за него. Въпреки това през 1914 г. на него не играе мачове отбор с името СУРКК. Предполагаемите (не е ясно дали въобще е имало такива) около четири приятелски мача на СУРКК след 1913 г. би трябвало да са изиграни в Ривера в северен Уругвай.