Сагарматха

Национален парк „Сагарматха“
Езеро в парк Сагарматха
Езеро в парк Сагарматха
27.8911° с. ш. 86.693° и. д.
Местоположение в Непал
Местоположение Непал, окръг Солукхумбу
Най-близък градНамче Базар
Площ1148 km2
Създаден19 юли 1976 г.
Уебсайтsagarmathanationalpark.gov.np
Сагарматха в Общомедия
Национален парк Сагарматха
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
В регистъраSagarmatha National Park
РегионАзия и Океания
Местоположение Непал
ТипПриродно
Критерииvii
Вписване1979  (3-та сесия)
Национален парк Сагарматха в Общомедия

Национален парк „Сагарматха“ е защитена област (национален парк) в Хималаите в източната част на Непал, в който се намира южната половина от връх Еверест.

Паркът е обявен на 19 юли 1976 г. и става част от Световното природно наследство на ЮНЕСКО през 1979 г. На санскрит „Сагарматха“ означава „високо в небесата“.

География[редактиране | редактиране на кода]

Паркът обхваща площ от 1148 км2 в окръг Солукхумбу и надморската му височина варира от 2845 м при Джорсале до 8848 м на върха на Еверест. 69 % от парка е гола земя с надморска височина над 5000 м, ледниците покриват 28 %, а остатъка от 3 % са гори. По-голямата част от парка е назъбена и стръмна, като релефът е прорязан от реки и ледници. За разлика от други национални паркове, този се дели на четири климатични зони според надморската височина. Тези зони са по-ниска гориста зона, зона с планински климат, високопланинска зона с много малко растителност и арктическа зона, в която растителност не може да се развива. Животинският и растителният свят в парка се изменят в зависимост от височината. През парка текат реки от басейна на река Дудхи Коси.

Туристическият център на парка се намира върху хълм в с. Намче Базар, където е базирана и част от Непалската армия със задача да го защитава. Южният вход се намира на няколкостотин метра северно от Монзо на височина 2835 м на един ден пеша от Лукла.

Флора и фауна[редактиране | редактиране на кода]

В долната гориста зона виреят бреза, хвойна, бор, ела, бамбук, тсуга и рододендрон. На по-голяма височина има миниатюрна и храстова растителност. По-нагоре растат само лишеи и мъхове. Над 5750 м няма растения заради постоянният сняг.

В парка има 118 вида птици, например хималайски монал, шарен фазан, червеноклюна гарга и жълтоклюна гарга и много бозайници, някои от които редки, сред които кабарги, барс, тибетска мечка, червена панда, тар, лангур, белка и вълк.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Jefferies, M. (1991) Mount Everest National Park Sagarmatha Mother of the Universe. Seattle, WA, USA: The Mountaineers: 192 pp.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]