Сага за хората от Вопнафьордюр

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сага за хората от Вопнафьордюр
Vápnfirðinga saga
Първо изданиеXIII век
Оригинален езикнордически език
Видисландска сага

Сага за хората от Вопнафьордюр (на исландски: Vápnfirðinga saga) е исландска сага, наречена така по името на едноименния залив в Североизточна Исландия. „Вопнафьордюр“ в превод означава „Фиордът на оръжията“. Събитията в сагата се развиват ок. 970 – 989 г. Текстът на сагата се е съхранил в ръкописи от XVII в.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В първата част на сагата главните герои са Шип Хелги и Гейтир, а във втората – техните синове, Бярни и Торкел. Шип Хелги се споменава също и в Сага за Торстейн Белия, макар и епизодично, защото в нея се разказва основно за неговия баща Торгилс.

Отначало Хелги и Гейтир били добри приятели, но постепенно започнали да враждуват, подозирайки се един друг в кражба. Накрая стигнали до открит бой, в който Гейтир убил Хелги. Той изплатил на сина на Хелги, Бярни, според установения обичай откуп за убийството, но това не попречило на Бярни по-късно да убие Гейтир. Така враждата се пренесла и върху Бярни и сина на Гейтир, Торкел. Но в крайна сметка те успели да се помирят и станали пример за търпимост и великодушие.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • The Saga of the People of Vopnafjord. Translated by John Tucker. In: Viðar Hreinsson (General Editor): The Complete Sagas of Icelanders including 49 Tales. Reykjavík: Leifur Eiríksson Publishing, 1997. Volume IV, pp. 313 – 334

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]