Саксобанк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Саксобанк е датски колоездачен отбор. Създаден е през 2008 г., като се счита, че е продължение на CSC.

През 2009 г. в отбора са: Фабиан Канчелара, Анди Шлек, Франк Шлек, Курт-Асле Арвесен, Якоб Фугълсанк, Ники Съоренсен, Крис Съоренсен и др.

ОБИКОЛКАТА НА ФРАНЦИЯ 2009

В обиколката на Франция Фабиан Канчелара печели първия етап и носи жълтата фланелка до седмия етап, когато беше първият планински етап. През това време Анди и Франк Шлек изоставаха от Канчелара на 5 минути. В първия планински етап Анди и Франк са в групата на фаворитите, а през това време Фабиан Канчелара вече изоставаше назад подпомаган от Курт-Асле Арвесен. В генералното класиране след десетия етап Анди Шлек вече беше в първите десет, докато брат му Франк беше 13. При класирането за най-млад състезател Анди вече водеше.

През 14 етап Ники Съоренсен беше в откъсналата се група и 5 километра преди финала атакува и не остави шанс на другите да го настигнат.

В краят на обиколката на Франция в генералното класиране Анди Шлек завърши 2 само зад победителя Алберто Контадор-Astana. Франк Шлек пък завърши 6 в генералното класиране. В класирането за най-млад състезател Анди Шлек спечели с преднина повече от 2 минути. При най-добрите катерачи Анди завърши трети. Якоб Фугълсанк и Курт-Асле Арвесен финишираха 57 и 68, докато Фабиан Канчелара завърши 91.

Класиране в Тура[редактиране | редактиране на кода]

Колоездач Време
2 Flag of Luxembourg.svg Анди Шлек +4,11
5 Flag of Luxembourg.svg Франк Шлек +6,04
31 Flag of Denmark.svg Ники Сьоренсен +46,34
34 Flag of Denmark.svg Крис Сьоренсен +49,47

Класиране по точки[редактиране | редактиране на кода]

Колоездач Точки
13 Flag of Luxembourg.svg Анди Шлек 87
17 Flag of Switzerland.svg Фабиан Канчелара 74

ОБИКОЛКАТА НА ИСПАНИЯ 2009

В обиколката на Испания участват Фабиан Канчелара, Якоб Фугълсанк, Анди Шлек, Франк Шлек, Курт-Асле Арвесен.

В първият етап Фабиан Канчелара доказа,че е най-добрият часовникар.Той едновременно облече златната-генерално класиране,зелената-спринтовата фланелка и фланелката за комбинация.Във вторият етап губи фланелката за спринт.През това време Анди Шлек изоставаше на повече от 3 минути.В четвъртият етап имаще сериозно падане в основната група,но то стана 3 километра преди финала и това значеше,че всички които са били в основната група по онова време ще получат еднакво време с това на победителя.Тежко падане имаще за Фабиан Канчелара.Веднага в петият етап Канчелара загуби златната фланелка и изостана чак до 6 място.В седмият етап имаше лоша и добра новина за Саксобанк.Добрата беше,че Фабиан Канчелара спечели отново златната фланелка официално заявявайки,че ще се бори за златният медал на Световното първенство.Лошата новина беше,че Анди Шлек се отказа да продължи заради стомашно разстройство.Радостта на Саксобанк трая един етап.В осмият етап Фабиан Канчелара загуби златната фланелка.

В десетият етап Франк Шлек се отказа да продължи обиколката за да се подготви за Световното първенство.В четеринадесетият етап в откъсналата се група беше Якоб Фугълсанк десет километра преди финала Дамяно Кунего атакува и се откъсна пред групата на Фугълсанк.

В краят на този четеринадесети етап Якоб Фугълсанк спечели второ място.С бонефикацията за второ място Фугълсанк се премести с десет места напред в генералното класиране.В петнадесетият етап в откъсналата група беше Алексей Королев един от младите състезатели.Той финишира откъсналата се група оставайки шести във финалният спринт.В седемнадесетият етап Якоб Фугълсанк и Мати Брешел бяха в откъсналата се група.Брешел беше настигнат от основната група,а Фугълсанк финишира етапа 3-ти.

В последният етап във Вуелтата 5оом преди финала Мати Брешел се готвеше за финалният спринт когато състезател на Quick-Step блъсна състезател на Euskatel който блъсна Брешел.В генералното класиране Якоб Фугълсанк спечели 34 място в генералното класиране.

Класиране във Вуелтата[редактиране | редактиране на кода]

Колоездач Време
34 Flag of Denmark.svg Якоб Фугълсанк +27,11
86 Flag of Switzerland.svg Фабиан Канчелара +1:06,04

СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО 2009[индивидуално бягане по часовник]

На световното първенство в Швейцария участваха двама състезателя на Саксобанк.От тях най-известен е Фабиан Канчелара.Така пред пред последен стартира Густаф Ларшон,а пред последен стартира Фабиан Канчелара.Още на първата контрола Канчелара водеше с двадесет секунди.Обиколка по-късно Канчелара настигна Ларшон който стартира с една минута по-рано.Ларшон успя да се задържи зад Канчелара и заедно настигнаха Брадли Уигинс.След две обиколки начело беше Канчелара с минута и двадесет секунди пред Ларшон.На финала 200м преди финала Канчелара вдигна радостно ръце.Така Канчелара спечели пред Ларшон което означаваше двоен успех за Саксобанк.

Класиране на Световното първенство(часовник)[редактиране | редактиране на кода]

Колоездач Време
1 Flag of Switzerland.svg Фабиан Канчелара
2 Flag of Sweden.svg Густаф Ларшон +1,22

СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО 2009 [общ старт]

В състезанието участваха 8 състезатели на Саксобанк от които десет километра преди финала в лидерската група бяха Мати Брешел и Фабиан Канчелара.Канселара налагаше високо темпо в спускането и разкъсваше групата.Шест километра до финала дойде атаката на Кадел Еванс-Silence Lotto,Хоакин Родригез-Caizze D'Epagne и Михаил Игнатиев.На финала Канселара атакува и стигна до пето място на изоставане тридесет секунди.Мати Брешел остана седми на петдесет и една секунди.В първите двадесет в крайното класиране бяха още трима от Саксобанк съответно Курт-Асле Арвесен-12,Крис Сьоренсен-13 и Карстен Крун-20.

Класиране на Световното първенство(общ старт)[редактиране | редактиране на кода]

Колоездач Време
5 Flag of Switzerland.svg Фабиан Канчелара +0,30
7 Flag of Denmark.svg Мати Брешел +0,51

Париж - Ница 2010

Преди да започнат големите обиколки отборът на Саксобанк реши да участва в две средно големи обиколки-Париж-Ница и Тирено-Адриатико.В тура на Париж-Ница от добрите в отбора участваха Йенс Фойгт и Франк Шлек.В първия етап победител беше Ларс Бом-Rabobank,а втори беше Йенс Фойгт.В втория етап не настъпиха промени в генералното класиране,но в третия етап Ларс Бом изостана от основната група и Йенс Фойгт се възползва веднага и поведе в генералното класиране.По това време Франк Шлек беше 20 в генералното.В четвъртия етап на 5 километра преди финала имаше атака от Алберто Контадор-Astana.Йенс Фойгт контраатакува,но не прецени силите си и изостана на цели 50 секунди в края на етапа.Следващите етапи бяха спринтьорски и Йенс Фойгт и Франк Шлек нямаха шанс да си намалят изоставането.Така в генералното класиране Йенс Фойгт беше 6,а Франк Шлек беше 16.

Класиране в Париж-Ница[редактиране | редактиране на кода]

Колоездач Време
6 Flag of Germany.svg Йенс Фойгт +1,02
16 Flag of Luxembourg.svg Франк Шлек +2,03

Тирено - Адриатико 2010

В тура участваха:Стюарт О'Грейди,Анди Шлек,Фабиан Канселара,Стивън Кук,Мати Брешел,Каспър Кльостергард и други.Отборът на Saxobank се представи слабо до 4 етап когато Мати Брешел спечели 4 място.Веднага в следващия етап Мати Брешел си подобри постижението като завърши 3,но отново настъпи криза за няколко етапа.В шестия етап в откъсналата се група беше Мати Брешел,но групата беше стигната.В последния етап отбора на Saxobank се подреди начело в последните 10 километра преди финала.В края на етапа Стивън Кук спечели 8 място.

Обиколката на Италия 2010

Първото от големите три предизвикателства предстоеше.В отбора на Саксобанк имаше един дебютант(Ричи Порт).Ричи беше силен часовникар и имаше шанс в часовниците да се бори за победата,но никой не знаеше какво щеше да стане.След първият етап Ричи Порт беше 20,Крис Сьоренсен беше 38,а Лорент Дидиер-70.

В четвъртия етап Крис Сьоренсен беше в откъсналата се група и благодарение на планинските си способности успя да го спечели и да се доближи до Матю Лойд-Lotto Pharma.Засега Ричи Порт се преставяше отлично като заемаше 10 място.

В отборния часовник Ричи спечели още 2 места и стана 8.Нищо интересно не се случи до 8 етап когато Ричи спечели 5 място в най-трудния засега за него етап.

Но в тринадесетия етап бог беше на страната на Ричи Порт,Лорент Дидиер и Крис Сьоренсен.И тримата бяха в откъсналата се група като в нея не бяха лидерите в генералното класиране Кадел Еванс-BMC,Александър Винокуров-Astana,Иван Басо-Liquigas и Винченцо Нибали-Liquigas.В края на етапа Ричи Порт се облече в розово като лидер на Джирото.Така до шестнадесетият етап се запази класирането.

В него Ричи загуби 5 минути на Еванс,Басо,Скарпони и Нибали и 3 минути на Винокуров.Така за Ричи Порт остана бялата фланелка.В следващият етап(индивидуален часовник)Ричи Порт загуби още няколко места в генералното класиране и вече беше шести.До последния етап(индивидуален часовник)Ричи загуби още едно място и завърши в Джирто седми.В последния етап Густаф Ларшон победи и поне две етапни победи за Саксобанк в Джирото бяха на лице.Все пак това беше невероятно представяне като за първи голям тур за този младок.

Класиране в Джирото[редактиране | редактиране на кода]

Колоездач Време
7 Flag of Australia.svg Ричи Порт +7,22
27 Flag of Denmark.svg Крис Сьоренсен +1:19,34

Обиколка на Франция 2010

Вторият голям тур предстоеше а отборър на Саксобанк беше следния:Анди Шлек,Франк Шлек,Фабиан Канчелара,Ники Сьоренсен,Крис Сьоренсен,Йенс Фойгт,Хуан-Хосе Хаедо и др.

В първият етап победител беше олимпийският и световен шампион Фабиан Канчелара с 10 секунди преднина пред Тони Мартин-HTC Columbia.Анди Шлек финишира на минута и три секунди след Канчелара и това беше грамадно изставане.Във втория етап нямаше нищо интересно до последния километър когато цялата основна група падна и само измъкналите се Алесандро Петаки-Lampre,Тор Хусхофт-Cervelo и Марк Реншол-HTC Columbia се бориха за победата.Все пак инцидентът беше в последните 3 километра и всеки беше зачетен с времето на основната група.Така Канчелара запази жълтата фланелка.