Саломон ван Рейсдал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Саломон ван Рейсдал
Salomon van Ruysdael
„Изглед към Девентер от североизток“, ок. 1657.
„Изглед към Девентер от североизток“, ок. 1657.
Роден
ок. 1602
Починал
3 ноември 1670 г. (погребан)
Харлем, Холандия
Националностхоландец
Направлениепейзажист
ПовлиялЕсаяс ван де Велде
Саломон ван Рейсдал в Общомедия

Саломон ван Рейсдал[1] (на нидерландски: Salomon van Ruysdael) е нидерландски художник-пейзажист от Златния век на нидерландското изкуство. Роден е около 1600 г. в Нарден или Харлем, точното местоположение не е известно. Той е брат на Исак ван Ройсдал и чичо на известния художник Якоб ван Ройсдал.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Малко се знае за живота и ранните години на Саломон ван Рейсдал. Според Арнолд Хаубракен, той е син на дърводелец, майстор на абаносови рамки за огледала и картини на име Якоб де Гойер. Известно е, че Саломон се присъединява към гилдията на художниците в Харлем през 1623 г., а през 1648 г. – и в прословутата гилдия на свети Лука. Тук той става последовател на Ян Порцелис и Есаяс ван де Велде. Картините му са предимно пейзажи, изображения на нидерландската природа, най-известните от които са създадени между 1650 – 60 г.

по време на пътуванията му до Лайден, Утрехт, Амерсфорт, Алкмар и Дордрехт. Техниката му оказва влияние на Есаяс ван де Велде.

Хаубракен пише, че Саломон изобретява метод за създаване на скулпторови орнаменти, които, след като бъдат полирани, приличат на мрамор. Той намерил приложение на тази техника при декорацията на ковчежета и рамки на картини, които станали сравнително популярни, докато методът на производство не бил разкрит и не се появили масово копия.

Умира в края на октомври 1670 г. и е погребан на 3 ноември. Негови творби днес са запазени в галерии в Амстердам, Ротердам, Лондон, Берлин, Франкфурт, Хамбург, Мюнхен и други.

Известни творби[редактиране | редактиране на кода]

  • Изглед към Девентер от северозапад, ок. 1657;
  • Речен пейзаж, 1639;
  • Ферибот с добитък по река Вехт, 1649;
  • Ферибот край Арнхайм, 1651

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. В българския език няма общоприет начин на изписване на фамилията на художника (Ruisdael). Тя може да се срещне още като Рьоисдал, Рьойздал, Рейсдал, Рюйздал, Рьоиздал.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Salomon van Ruysdael в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​