Самоковска духовна семинария

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Самоковска семинария)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Самоковска духовна семинария
Информация
Седалище СамоковКняжество България
Основаване 1876 г.
Основател Българска екзархия
Закриване 1903 г.
Вид семинария

Самоковската духовна семинария, създадена като Самоковско рилско богословско училище, е сред първите училища по българските земи, специализирани за подготовка на свещеници.

В допълнение към дългогодишните усилия от Рилския манастир за учредяване на православна семинария и в отговор на предизвикателството с 2-те американски протестантски училища в Самоков от началото на 1870-те години са обсъждани множество инициативи за създаване на специализирано българско православно богословско училище в града[1], като в крайна сметка е открито Самоковско-рилско богословско училище през 1876 година. Основано е със значителен паричен ресурс от волни пожертвувания, допълнен с фонда, завещан на родния му град от митрополит Авксентий Велешки[2].

Училището е организирано от Самоковския митрополит Доситей, секретар на Светия синод. Ръководи се от ректор. Сред неговите възпитаници са няколко митрополити на Българската екзархия, както и екзарх Стефан I.

Семинарията просъществува в Самоков до 1903 година, когато по предложение на княз Фердинанд I Български е преместена в нова сграда в София[3], построена само за 1,5 година, като е преименувана в Софийска духовна семинария (съществуваща там и до днес).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Образование“         Портал „Образование          Портал „Православие“         Портал „Православие          Портал „История на България“         Портал „История на България