Сана (певица)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сана
みなとざき さな
японска певица
Родена

Националност Япония
Музикална кариера
Стилкей-поп
Инструментивокал
Активностот 2015 г.
ЛейбълJYP Entertainment, Universal Republic Records
Участник в„Туайс“, MiSaMo
Семейство

Уебсайт
Сана в Общомедия

Сана Минатозаки (на японски: さな), по-известна със сценичното си име Сана (на корейски: 사나), е японска певица. Тя дебютира през 2015 г., като член на южнокорейската момичешка група „Twice“, формирана от „JYP Entertainment“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Сана е родена на 29 декември 1996 г., в Tennōji-ku, Осака, Япония. Няма братя или сестри.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Преди дебюта[редактиране | редактиране на кода]

Сана започва да се обучава в агенция за таланти в Осака през 2009 г., първоначално планирайки да стане изпълнителка в Япония, а не в Южна Корея. По време на гимназиалното ѝ обучение, тя е забелязана от служител на JYP Entertainment в мола и я поканил да участва в ежегодно прослушване на JYP Entertainment в Япония, проведено на следващия ден. Тя преминала прослушването и се присъединила към JYP Entertainment в Южна Корея през април, 2012 г. Сана се обучавала около три години в компанията, преди нейния евентуален дебют с Twice. По някое време се очакваше че тя ще стане част от нова момичешка група на JYP Entertainment, но проектът беше отказан и групата не дебютира.

2015 г. до момента: Sixteen, Twice, и солови активности[редактиране | редактиране на кода]

През 2015 г. Сана участва в южнокорейското риалити шоу Sixteen, чийто домакини са JYP Entertainment и е копродуцирано от Mnet. Целта му е да определи бъдещите членове на Twice. Тя преминава и през октомври 2015 г. дебютира с тях. Водещата песен"Like Ooh-Ahh" в техния първи албум, The Story Begins, е първата Крор дебютна песен, достигнала 100 милиона гледания в YouTube. Сана е известна с нейния енергичен и бодър характер, и си заслужава популярност в Южна Корея и по целия свят. Нейната известност, съчетана с тези на сънародниците ѝ, Момо и Мина, спомагат за отношенията на Япония с Южна Корея. В годишната музикална анкета на Gallup Korea за 2018 г., Сана е класирана на седемнайсето място за най-популярен идол в Южна Корея, правейки я най-високо класиралия се японски Kpop идол в класацията. Извън групата Сана е популяризирала много различни марки и продукти.

Вечерта на прехода на Япония от Хейсей ерата към Рейуа ерата на 1 май, 2019 г., Сана постна съобщение от Инстаграм на Twice, казвайки сбогом на ерата, в която е родена, и приветствайки следващата. Според превода, тя казва: „Аз бях родена в Хейсей ерата, така че съм тъжна да я видя да свършва. Бих казала „Добра работа“ на Хенсей. В навечерието на новата Рейуа ера, ще прекарам последния ден от Хенсей със свеж ум“. Коментарът на Сана предизвика онлайн критика у онези, които го определиха като липса на уважение към Южна Корея, защото японските ери са наименуват на царуващия император. От друга страна, някои фенове я защитиха като човек, който просто коментира текущи събития, а не обсъжда спорното минало.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Фотокниги[редактиране | редактиране на кода]

Заглавие Дата Издател
Yes, I am Sana. 16 април 2021 JYP Entertainment

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Авторство на песни[редактиране | редактиране на кода]

Година Песен Албум Със
2018 „Shot Thru the Heart“ Summer Nights Momo, Mina
2019 „Turn It Up“ Fancy You earattack
„21:29“ Feel Special Всички членове на Twice
2020 „Do What We Like“ Eyes Wide Open -
2021 „Conversation“ Taste of Love -
2022 „Celebrate“ Celebrate J. Y. Park, Всички членове на Twice, Co-sho

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Sana (singer) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​