Сантана (Амапа)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Сантана.

Сантана
Santana
Знаме
      
Герб
Пристанището на Сантана и река Амазонка
Пристанището на Сантана и река Амазонка
СтранаFlag of Brazil.svg Бразилия
ЩатАмапа
МезорегионЮжна Амапа
МикрорегионМакапа
Площ1577.517 km²
Надм. височина15 m
Население102860 души
65,2 души/km²
КметЖозе Антонио Ногейра ди Соуза
Основаване4 февруари 1758 г. (1758-02-04) (265 г.)
Пощенски код68.925-001 a 68.939-999
Официален сайтwww.santana.ap.gov.br
Сантана в Общомедия

Сантана, (на португалски: Santana) е град – община в югоизточната част на бразилския щат Амапа. Общината е част от икономико-статистическия микрорегион Макапа, мезорегион Южна Амапа. Населението на общината към 2010 г. е 102 860 души, а територията е 1577.517 km2 (65,2 д./km²).

Втора най-населена община в щата, Сантана е конурбирана с Макапа, щатската столица, образувайки Метрополния регион на Макапа. Двете общини заедно имат общо 509.883 жители, към 2011.

История[редактиране | редактиране на кода]

Историята на Сантана споделя много общи черти със съседния град Макапа. След като кап.-ген. Мендонса Фуртадо (губернаторът на тогавашния щат Грао-Пара и Мараняо) основава селището Сао Жозе ди Макапа на 4 февруари 1758 г., продължава пътя си към капитанията Сао Жозе до Рио Негро. Там се натъква на остров Сантана, разположен на левия бряг на река Амазонка, като му придава статут на селище.

Първите жители са европейци, главно португалци, метиси, дошли от щата Пара, както и индианци от племето тукужус. Тези последните произхождат от селата край Рио Негро, водени от Франсиско ди Мело Портильо, бягащи от данъчните власти в Пара, обвинени в нелегална търговия.

Сантана придобива категория на община по силата на закон № 7369 от 17 декември 1987 г. Година по-късно, за временен кмет бива назначен Ейтор ди Азеведо Пикансо на 15 ноември 1988. Същата година се честват първите кметски избори на които за първи кмет на Сантана е избран Роземиро Роша Фрейрис.

География[редактиране | редактиране на кода]

Природа

В общината преобладават няколко вида растителност – савана, гъсти тропически гори, влажни зони, низинни гори и др.

Хидрография

През общината протичат няколко реки и потоци. По-важните са: Амазонка, Матапи, Маруанун, Трибутарио, Пиасака, Вила Нова.

Климат

Тропично-дъждовен, със средна годишна температура от 23 °C.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Първичният сектор се характеризира с отглеждането на крави, биволи и свине, както и с риболов и дърводобив. Освен това се продават типични за северната част на страната продукти, като дървесина от Асаи, спомагащи за икономическото развитие на Сантана;

Вторичният сектор се отличава с индустриалната зона на Сантана, чиято територия постоянно се увеличава. Също могат да се отбележат предприятията Flórida, Equador, Reama (което бутилира Coca-Cola в щата), както и Amcel (отговорна за плантациите на борове и евкалипт), между други.

Третичния сектор се характеризира с търговията посредством създадената Зона за свободна търговия на Макапа и Сантана (Área de Livre Comércio de Macapá e Santana – ALCMS).

Туристически атракции[редактиране | редактиране на кода]

Като туристически атракции могат да се отбележат островът на Сантана (на няколко километра от града), на чиято територия се намира курортът „Реканто да Алдея“, доста посещаван през почивните дни.

Културни събития[редактиране | редактиране на кода]

Основното културно събитие са празненствата в чест на св. Ана, всяка година на 27 юли. Също се отбелязват и деня на Светия Дух, на 2 януари и деня на Божията майка, на 29 юни.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Сред проектите на Плана за развитие на образованието, към бразилското Министерство на образованието, възложен на INEP (Национален институт за образователни изследвания), в Северния регион на страната, щат Амапа, обществените градски училища на територията на Сантана, през 2005 г. получават следната оценка по IDEB (Индекс на развитие на основното образование):

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]