Сантол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сантол
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Розиди (rosids)
(без ранг):Малвиди (malvids)
разред:Сапиндоцветни (Sapindales)
семейство:Махагонови (Meliaceae)
род:Sandoricum
вид:Сантол (S. koetjape)
Научно наименование
Merr.
Синоними
  • Melia koetjape Burm.f., 1768
Сантол в Общомедия
[ редактиране ]
Отворен сантол със семена и пулп от Тайланд

Сантолът[2] (Sandoricum koetjape), известен още като сентул,[3] памуков плод (заради бялата, кадифена сърцевина) или кисела ябълка (заради вкуса му),[4] е тропически плод, родом от морската Югоизточна Азия (Малезия).

Произход и разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Сантолът е родом от Малезийския флористичен регион,[5] но е въведен в Индокитай, Шри Ланка, Индия, Северна Австралия, Мавриций и Сейшелските острови. Обикновено се отглежда в тези региони, а плодовете са сезонни в изобилие на местните и международните пазари.

Употреба[редактиране | редактиране на кода]

Кулинария[редактиране | редактиране на кода]

Зрелите плодове се събират чрез катерене по дървото и обиране на ръка, като алтернатива може да се използва дълга пръчка с раздвоен край за усукване на плодовете. Пулпът се яде суров или с добавени подправки. Освен това се готви и захаросва или се прави мармалад.

Във филипинската кухня настърганата кора се готви в кокосово мляко (с парченца свинско месо и лют пипер) и се сервира като sinantolan в Южен Лусон (филипински регион).[6] Частично узрелите кисели плодове също се използват като вкисващ агент в ястия с кисел бульон като sinigang.[7]

В тайландската кухня този плод се използва за приготвяне на салата от зелена папая, когато все още не е напълно узрял. Също така е една от основните съставки в сантола и свинското месо (แกง หมู กระท้อน)[8] и тайландските къри от сантол и скариди (แกง คั่ว กระท้อน กุ้ง).[9]

Дървесина[редактиране | редактиране на кода]

Дървесината на дървото е полезна за строителството, тъй като е в изобилие и обикновено е лесна за обработка и полиране. Дървото прави добра сянка.

Медицина[редактиране | редактиране на кода]

Листата и кората са използвани медицински като лапа. Няколко части от растението могат да имат противовъзпалително действие,[10] а някои химически екстракти от стъблата на сантол са показали противоракови свойства in vitro.[11] Екстрактите от семена на сантола имат инсектицидни свойства.[12]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Sandoricum koetjape (Merr.). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 3 януари 2023 г. (на английски)
  2. Обща информация
  3. Sentul : A nearly forgotten but nutritious fruit – Forest Research Institute Malaysia (FRIM) // www.frim.gov.my. Посетен на 26 ноември 2021.
  4. Български название
  5. Sandoricum koetjape // Посетен на 17 June 2018.
  6. Ginataang Santol (Sinantolan) Recipe // Посетен на 17 April 2019.
  7. Sinigang na Santol at Bangus / Santol Soup with Milkfish a la Marketman // Посетен на 17 April 2019.
  8. แกงหมูกระท้อน // Архивиран от оригинала на 2012-11-13. Посетен на 2021-07-15.
  9. แกงคั่วกระท้อนกุ้ง
  10. Rasadah, M.A. и др. Anti-inflammatory agents from Sandoricum koetjape Merr // Phytomedicine 11 (2 – 3). 2004. DOI:10.1078/0944-7113-00339. с. 261 – 3.
  11. Kaneda, N и др. Plant anticancer agents, L. Cytotoxic triterpenes from Sandoricum koetjape stems // Journal of Natural Products 55 (5). 1992. DOI:10.1021/np50083a016. с. 654 – 9.
  12. Limonoid antifeedants from seed of Sandoricum koetjape Архив на оригинала от 2008-08-07 в Wayback Machine.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Sandoricum koetjape в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​