Сантяго Рамон и Кахал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сантяго Рамон и Кахал
Santiago Ramón y Cajal
испански лекар

Роден
Починал
Мадрид, Испания
ПогребанМадрид, Испания

Националност Испания
Медицина
ОбластХистология, патология
Работил вВаленсиански университет
Сарагоски университет
Награди Нобелова награда за физиология или медицина (1906)
Семейство
Подпис
Сантяго Рамон и Кахал в Общомедия

Сантяго Рамон и Кахал (на испански: Santiago Ramón y Cajal) е испански лекар-патолог и хистолог, носител на Нобелова награда за физиология или медицина през 1906 г. Известен е със своите новаторски изследвания върху микроскопичната структура на мозъка,[1] както и с таланта си на илюстратор, чиито скици и рисунки се използват в специализираната учебна литература.[2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Сантяго Рамон и Кахал е роден в Петиля-де-Арагон в испанската автономна област Навара на 1 май 1852 г. в семейството на Хусто Рамон и Антония Кахал. Като дете е често преместван в различни училища заради лошо поведение и емоционални реакции срещу прояви на авторитаризъм. Пример за това е взривяването на градските порти със саморъчно направено оръдие, за което Сантяго Рамон е вкаран в затвора на 11-годишна възраст. Притежава артистични таланти на художник, занимава се и с гимнастика. Работи като обущар и бръснар.

Сантяго Рамон посещава медицинското училище на Сарагоса, където се дипломира през 1983 г. След успешно взимане на конкурсните изпити, служи като военен лекар в испанската армия. Взима участие в експедиция на остров Куба през 1874 – 1875 г., където заболява от малария и туберкулоза. След завръщането си в Испания, през 1879 г. сключва брак със Силверия Фанянас Гарсия (Silveria Fañanás García), заедно с която имат четири дъщери и трима сина. Сантяго Рамон е назначен за професор в университета във Валенсия през 1881 г., а през 1883 г. получава степен доктор по медицина в Мадрид. По-късно заема професорска длъжност в Барселона и Мадрид. Става директор на Музея в Сарагоса през 1879 г., директор на Националния институт за хигиена през 1899 г.

През 1906 г. заедно с Камило Голджи е удостоен с Нобелова награда за физиология или медицина, за своите изследвания върху структурата на нервната система.

Сантяго Рамон и Кахал основава Лаборатория за биологични изследвания (Laboratorio de Investigaciones Biológicas) през 1922 г., която по-късно се превръща в Институт на Кахал (Instituto Cajal).

Умира в Мадрид през 1934 г.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Kalat, James W. Biological psychology. Wadsworth Thomson Learning, 2001. ISBN 0534514006. с. 31.
  2. History of Neuroscience // Society for Neuroscience. Архивиран от оригинала на 2008-05-15. Посетен на 9 октомври 2008.