Санхедрин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Санхедринът (на иврит: סנהדרין) в юдаизма е един от 10-те трактата на четвъртата част (Незикин) от Мишна, която е част от Талмуда. Санхедринът представлява детайлно описание на средствата и инструментариума за осъществяване от Синедрина (Върховния съд в юдаизма) на правосъдие, свързано с наказателните дела и предвидените наказания за нарушение на закона.

Трактатът Санхедрин съдържа 11 глави с 90 страници.

Първата глава определя правомощията на всеки един от трите вида състава на съда на Синедриона, а именно:

  1. Голям Синедрин - върховен съд, който се състои от 71 съдии. Разследва дела, свързани с идолопоклонничество на някое от Дванайсетте израилски племена, фалшиви пророчества, като има право да определя и променя точните градски граници на Ерусалим и на двора на Йерусалимския храм.
  2. Малък Синедрин - регионален съд състоящ се от 23-ма съдии. Юрисдикцията му включва нарушения на закона, за които могат да се налага смъртно наказание, както и случаите на необходимост от наказване на животни, които са убили хора.
  3. Бейт дин или Ав Бейт дин - обичайния равински съд. Състои се от 3-ма съдии и разглежда имуществени спорове и случаите на кражби, причиняване на телесна повреда, изнасилване, блудствени действия с малолетни, както и всички останали нарушения на Тората, за които се предвижда налагането на телесни наказания (бой с тояга или пръчка на голо). Също така равинския съд определя точната дата на новия месец по лунния календар и точните дати на еврейските религиозни празници.

Втората глава на Санхедрина съдържа разпоредбите, регламентиращи живота на юдейския цар. Третата глава съдържа съдопроизводствените правила за разглеждане на искови претенции. Четвъртата глава предава различията между наказателното и гражданското съдопроизводство. Петата глава установява реда за разпит на свидетелите и гласуването на съдиите. Шестата глава установява реда за изпълнение на съдебните решения и присъдите.[източник? (Поискан преди 80 дни)]

Седмата глава съдържа съставите на престъпленията и видовете наказания предвидени за тях. Религиозното юдейско право предвижда 4-ри вида смъртни наказания:

  1. Убийство с камъни (Скила);
  2. Изгаряне (Срефа);
  3. Обезглавяване (Саиф);
  4. Удушване (Хенек).[източник? (Поискан преди 80 дни)]

Осмата глава на Санхедрина е посветена на "превантивното наказание". Деветата глава предава най-тежките престъпления, наказуеми по правото на Тората със Срефа и Сеиф. Десетата глава съдържа описание на онези престъпления, които са наказуеми със смърт чрез Хенек. Последната единадесета глава анализира основните положения от подготовката на дните за посрещане на Месията.[източник? (Поискан преди 80 дни)]

Източници[редактиране | редактиране на кода]