Сан Андрес (археологически обект)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Сан Андрес.

Сан Андрес
Пирамида в Сан Андрес
Пирамида в Сан Андрес
Местоположение
13.8006° с. ш. -89.3891° и. д.
Сан Андрес
Местоположение в Салвадор
Страна Салвадор
ДепартаментЛибертад
Археология
ВидСелище
ПериодIX век пр.н.е. – XII век
ЕпохаЦивилизация на маите
Сан Андрес в Общомедия

Сан Андрес (San Andrés) са археологически разкопки на древен град на маите в Салвадор. Заселването на района започва около 900 пр.н.е., като земеделски град в долината Запотитан (Zapotitán), намираща се в сегашния департамент Ла Либертад. Мястото е изоставено през 250 г. заради изригването на вулкана Илопанго (Ilopango) и е заселено отново през V век, заедно с много други селища в долината Запотитан. Между 600 и 900 г. Сан Андрес е главен град на династия на маите, господстваща над другите селища в долината.

Структури[редактиране | редактиране на кода]

Жилищният район все още не е добре проучен. Изследванията и разкопките в Сан Андрес се извършват главно в политико-церемониалния център на града и показват, че града е разделен на две части: северна (северно седалище) и южна (южно седалище) – в която част е концентрирана властта.

През 600 г. в южната част се докарват материали за построяване на акропол. Този акропол е съдържал церемониални и политически сгради и структури. В крайните южни и източни части на акропола са издигнати структури: № 1 (главната пирамида), № 2, № 3 и № 4. В крайните му северни части и на запад се намират серия от стаи, в които са живели управниците – две от тези стаи са реставрирани. На юг от акропола се издига структура № 7 и други церемониални постройки и структури.

В северната част се намира пирамида (структура № 5, наречена „Камбаната на Сан Андрес“), която се свързва с акропола чрез структура № 6 (структурата е с форма „L“). Около структура № 5 се намират постройките, където се е извършвала търговията.

Търговия, изоставяне и преоткриване[редактиране | редактиране на кода]

Археологическите изследвания показват, че Сан Андрес е имал силна връзка и търговски отношения с Копан и Теотиуакан, също така в града са доставяни стоки от далечни региони, намиращи се в сегашните територии на Петен, Гватемала и Белиз. Влиянието на Сан Андрес като политически център изчезва през IX век. Последните доказателства за пред-испанска активност в района са между 900 и 1200 г.

След испанското нашествие руините на Сан Андрес влизат в рамките на голямо имение в което се отглежда едър рогат добитък. Руините на древния град са погребани при избухването на вулкана Плайон (El Playón) през 1658 г. През 1996 г. правителството на Салвадор открива за посетители и туристи „Археологическия парк Сан Андрес“, където всеки посетител може да се изкачи по пирамидите или да посети музеят, който се намира на мястото.

Панорамна гледка към акропола на Сан Андрес

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата San Andrés, El Salvador в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​