Сан Рамон де ла Нуева Оран

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Сан Рамон де ла Неува Оран)
Тази статия е за града в Аржентина. За града в Алжир вижте Оран (град).

Сан Рамон де ла Нуева Оран
— Град —
Знаме
      
-23.1361° с. ш. -64.3222° и. д.
Сан Рамон де ла Нуева Оран
Страна Аржентина
ПровинцияСалта
Надм. височина358 m
Население72, 712 души (2001)
Основаване1794 г.
Пощенски кодA4530
Телефонен код+54 3878
Официален сайтwww.oran.gov.ar
Сан Рамон де ла Нуева Оран в Общомедия

Сан Рамон де ла Нуева Оран (на испански: San Ramón de la Nueva Orán) (съкратено наименование – Оран) е град в северозападната част на провинция Салта, Аржентина, отстоящ на около 270 км- от столицата на провинцията, гр.Салта. Градът е административен център на департамента Оран и има около 73 000 жители според преброяването от 2001 г., което го прави втори по големина в провинцията.

Оран е седалище на католическа епархия и регионален център на Националния университет на Салта. Свързан е с други градове в провинцията посредством Национално шосе № 50 и е в близост до Национално шосе № 34. Въздушното движение на столицата на провинцията се обслужва от летище Оран.

История[редактиране | редактиране на кода]

Градът е основан на 31 август, 1794 г. от испанския военен и управител на Салта, Рамон Гарсия де Леон и Писаро, който нарича града по имената на католическия светец Свети Рамон Нонат и на родния си град Оран (в съвременeн Алжир).

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Градът е важен селскостопански център; основните култури са захарна тръстика, цитрусови плодове (предимно портокали и грейпфрут), червен пипер, банани, и в по-малка степен и кафе. Развита е и преработващата промишленост и производството на захар и концентриран портокалов сок.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]