Сан Фелипе де Пуерто Плата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Санто Доминго
на испански: Santo Domingo de Guzmán
— град —
      
Герб
19.7958° с. ш. -70.6944° и. д.
Санто Доминго
Страна Доминиканска република
ПровинцияПуерто Плата
ОбщинаПуерто Плата
Площ509, 01 км²[1] km²
Надм. височина8 м m
Население286 558 души[2] души (2012)
Основаване1502 г.
Официален сайтwww.puertoplata.com.do
Санто Доминго в Общомедия

Сан Фелипе де Пуерто Плата (на испански: San Felipe de Puerto Plata) — град и община и курорт в Доминиканската република, столица на провинция Пуерто Плата.[3] Граничи с общини: Луперон, Имберт и Алтамира на запад, Вийя-Монтелано и Сосуа на изток, а също с провинции Еспайят и Сантяго на юг. От северната страна се мие от водите на Атлантическия океан. Сан Фелипе де Пуерто Плата разположен на 215 км от столицата на страната Санто Доминго.

История[редактиране | редактиране на кода]

Известен със своите пясъчни плажове. Той е сред първите градове основани от европейците в Новия свят. През първите си години като испанска колония, селището се счита за една от главните търговски пристанища на острова. Постепенно значението му на пристанище отслабва, което се дължи предимно на зачестилите пиратски нападения. През 1865 г. започва възстановяването на града след войната за независимост, които почти са го унищожили. Тогава са построени красиви сгради във Викториански стил. Голяма част от тях са запазени и до днес в историческата част, наречена Колониална зона. Крепостта „Форталеза Сан Фелипе“ датира от XVI век. Нейният строеж е поръчан от испанския крал Филипе II, за да защити крепостта от набезите на корсарите. В наши дни крепостта е превърната в музей, в който са изложени военни приспособления от XVIII и XIX век. „Кехлибареният музей“ е друга една забележителност на града.

Символът на този град е на върха Пико Изабел де Торес – там ръце е разперила имитация на прочутата статуя на Исус Христос в Рио де Жанейро. В основата и е разположена забележителна ботаническа градина. Въженият лифт до върха е единствен по рода си в Карибския регион. Авторът на националния химн – Емилио Прюдом е роден в града.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Superficies a nivel de municipios, Oficina Nacional de Estadistica Архив на оригинала от 2009-04-17 в Wayback Machine.
  2. Censo 2012 de Población y Vivienda, Oficina Nacional de Estadistica
  3. Oficina Nacional de Estadistica, Departamento de Cartografia, Division de Limites y Linderos. Listado de Codigos de Provincias, Municipio y Distritos Municipales, Actualizada a Junio 20 del 2006 // Архивиран от оригинала на 2007-03-14. Посетен на 27 октомври 2014. (на испански)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]