Направо към съдържанието

Сао

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Разпределение на цивилизация Сао срещу карта от V век

Сао е африкански народ, съществувал между V и XV век на територията на днешен южен Чад (предимно по поречието на река Шари) и северен Камерун. Това е първата цивилизация, съществувала на територията на Камерун.[1] Много малко се знае за културата, обществото и историята на Сао. Няколко етноса в днешен Чад и Камерун твърдят, че са техни потомци.

По-голямата част от информацията за Сао е запазена под формата на легенди и песни на местните племена, както и различни видове ценни предмети. Хипотезите за произхода са много, но най-вероятните са местно формиране (басейнът на езерото Чад) или свързани с Хиксосите. Някои историци твърдят, че Сао са били асимилирани или унищожени около XV век, но е по-вероятно това да се е случило около X век. Тогава множество различни народи прекосяват региона. Сред тях са Канемската империя, царство Котоко, арабите и бедуините.

Известно е, че са били майстори в металообработването, и са се занимавали активно със земеделие. Според легендите на местните племена те са били гиганти и изключителни воини. [2]

  1. История Камеруна // Архивиран от оригинала на 2007-10-09. Посетен на 2007-09-27.
  2. Fanso, V. G. (1989). Cameroon History for Secondary Schools and Colleges, Vol. 1: From Prehistoric Times to the Nineteenth Century. Hong Kong: Macmillan Education Ltd.